Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: 3,4% din populaţia României primeşte ajutoare sociale

București: 3,4% din populaţia României primeşte ajutoare sociale

DISTRIBUIȚI

Liliana Ciobanu147855 – 081212016­ –  Deputatul Liliana Ciobanu a primit răspuns din partea ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Pîslaru, la interpelarea privind situaţia beneficiarilor de ajutoare sociale din judeţul Giurgiu.

”România deţine un nedorit record la nivelul Europei în ceea ce priveşte beneficiarii de ajutoare sociale. Specialiştii avertizează că în cazul negăsirii unor soluţii pentru integrarea socială şi pe piaţa muncii a solicitanţilor de ajutoare sociale, în câţiva ani bugetul ţării va fi insuficient pentru a satisface costurile cu aceste persoane. Pe de altă parte, autorităţile locale nu au cu adevărat pârghiile necesare pentru a verifica dacă beneficiarii diferitelor forme de ajutoare sociale îşi îndeplinesc cu adevărat atribuţiile, spre exemplu dacă prestează orele şi zilele ce le au de efectuat în folosul comunităţii. Mai mult, edilii localităţilor din România susţin că oamenii care solicită o masă caldă la cantină, în schimbul muncii în folosul comunităţii, nu se achită de sarcinile dispuse de administraţia locală, astfel încât nicio astfel de recompensă nu poate fi acordată fără nimic în schimb”, a argumentat parlamentarul giurgiuvean în documentul oficial trimis conducerii MMFPSPV.

În răspunsul său, ministrul Muncii a precizat că din datele furnizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, la nivelul lunii august 2016, numărul total al beneficiarilor de ajutor social la nivel naţional se situează la 239.397 familii şi persoane singure beneficiare, ceea ce reprezintă aproximativ 3,4 % din totalul gospodăriilor din România (cca 7,09 milioane gospodării – conform datelor Recensământului populaţiei, 2011). ”În ceea ce priveşte situaţia beneficiarilor de ajutor social la nivelul judeţului Giurgiu, comparativ cu beneficiarii de ajutor social de la nivelul ţării, aceştia reprezintă cca. 1,8% din totalul beneficiarilor de ajutor social de la nivel naţional şi 1,52% din totalul populaţiei judeţului Giurgiu (4.197 familii şi persoane singure)”, a mai spus ministrul Pîslaru.

”Sumele totale acordate cu titlu de ajutor social la nivelul ţării, pe luna august 2016, au fost de 67.079.969 lei, iar la nivelul judeţului Giurgiu suma cheltuită din bugetul de stat pentru acordarea acestor ajutoare sociale, la aceeaşi dată, a fost de 1.107.268 lei, reprezentând 1,65% din totalul sumelor acordate cu acest titlu din bugetul de stat. De asemenea, comparativ cu populaţia ţării (19.819.477 persoane la nivelul anului 2015, sursa de date INSSE, Program TEMPO ONLINE), numărul total al beneficiarilor de ajutor social de la nivelul întregii ţări reprezintă 1,2% din populaţia României.

La nivelul judeţului Giurgiu, cei 4.197 beneficiari ai ajutorului social reprezintă 1,75% din totalul beneficiarilor de ajutor social de la nivel naţional”, a mai adăugat oficialul guvernamental.

În ceea ce priveşte numărul persoanelor pentru care dreptul la ajutorul social a fost suspendat, ca urmare a nerespectării prevederilor Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, ministrul Muncii a spus că la nivelul lunii august 2016 s-a înregistrat un număr total de 24.078 familii sau persoane singure la nivelul întregii ţări. De asemenea, în judeţul Giurgiu au fost suspendate ajutoarele sociale pentru un număr de 552 familii sau persoane singure, din totalul de 4.197 de beneficiari de ajutor social, ceea ce reprezintă circa 13,15% din totalul beneficiarilor de ajutor social din acest judeţ, a mai arătat ministrul Muncii, în răspunsul oferit deputatului Liliana Ciobanu. –  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.