Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: ANAR a identificat 70 de baraje fără deținători cunoscuți

București: ANAR a identificat 70 de baraje fără deținători cunoscuți

DISTRIBUIȚI

baraj-petrestiSituația barajelor expertizate și avizate din România la sfârșitul anului 2016148054 – 191212016­ –  În perioada 14 – 16 decembrie 2016 a avut loc la Administrația Bazinală de Apă Banat şedința comună de bilanț a activității comisiilor teritoriale de avizare a stării de siguranţă a barajelor. Avizarea documentațiilor de expertiză a stării de siguranță a barajelor mici, de importanță locală, cele mai multe cu folosinţă piscicolă sau de agrement şi cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, se face în cadrul a patru comisii de avizare teritoriale organizate de Administraţia Naţională ”Apele Române”. La sedințele comune au participat reprezentanți ai tuturor comisiilor teritoriale de avizare, specialiști din domeniul siguranței barajelor, din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, A.N. ”Apele Române”, din mediul universitar, din rândul experților naționali autorizați, precum și reprezentanți ai deținătorilor lucrărilor avizate.

În cadrul şedinţei comune au fost avizate 17 documentații de expertizare a unor baraje din toate bazinele hidrografice ale țării, precum și 2  documentații de realizare a unor investiţii noi.

Analiza activității din anul 2016 a Comisiilor Teritoriale a relevat aspecte importante: în acest moment, în competențele de avizare ale comisiilor teritoriale se află 2.000 de baraje cu acumulări permanente sau nepermanente. Dintre acestea, 35%, reprezentând 699 baraje, nu îndeplinesc condițiile pentru a fi autorizate. Acțiunile de control ale ANAR au identificat 70 de baraje fără deținători cunoscuți, pentru care se vor aplica prevederile legale prevăzute în OUG nr. 244/2000 aprobate prin Legea nr.466/2001 – Legea Siguranței Barajelor, cu modificările și completările ulterioare.

S-au discutat propuneri de îmbunătățire a procesului de avizare privind siguranța barajelor, dar și propuneri de modificare și completare a actelor normative din acest domeniu. De asemenea, s-au prezentat proiecte de norme tehnice de aplicare a legislaţiei specifice siguranței digurilor de apărare împotriva inundațiilor, Legea nr. 259/2010, modificată şi republicată în anul 2014. Totodată, s-au făcut propuneri de proceduri privind supravegherea, inspecția și expertizarea digurilor în vederea autorizării acestora.

Această activitate este cu atât mai importantă cu cât cele cca. 2.000 de baraje la care se adaugă peste 10.000 km de diguri au un rol important în apărarea împotriva inundațiilor a populației. Implicarea activă a specialiştilor din  cadrul A.N. ”Apele Române” asigură menţinerea unei stări bune a tuturor acestor lucrări. –  PROMPT MEDIA

foto:dorinpavel.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.