Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Câștigul salarial mediu la paritatea puterilor de cumpărare standard – 942...

București: Câștigul salarial mediu la paritatea puterilor de cumpărare standard – 942 euro

DISTRIBUIȚI

INS147935 – 131212016­ – Câștigul salarial mediu net anunțat de INS pentru luna octombrie 2016 a fost 2.108 lei, cu 14 lei sau 0,7% mai mare față de luna precedentă. Exprimat în moneda unică europeană, câștigul salarial mediu net a fost de 467 euro sau 942 euro la paritatea puterilor de cumpărare standard.

Respectiv cu numai un euro mai mult față de septembrie, deoarece cursul de schimb la care a fost încasat a trecut din nou pragul de 4,50 lei/ euro.

Deși prețurile au fost mai mici cu 0,43% față de aceeași lună a anului trecut, puterea de cumpărare s-a situat la +13,2% față de cea înregistrată cu un an în urmă, cel mai mic avans din toate lunile lui 2016. Este un semnal care ar trebui luat în serios, în condițiile în care productivitatea muncii a înregistrat ca medie lunară pe primele nouă luni ale anului în curs valoarea de -0,9%, scrie www.cursdeguvernare.ro.

După cum am anticipat, indexările salariale în termeni nominali ”patinează” iar cursul de schimb a început să acomodeze umflarea veniturilor peste posibilitățile reale ale economiei.

Soluția practicată în ultimii ani, aceea a transmiterii unei părți din câștigul de productivitate către creșterea puterii de cumpărare a fost abandonată dintr-un motiv simplu: nu avem câștig de productivitate, deci nu mai avem ce transmite.

9 lei brut pe ora lucrată. Plus inegalitatea distribuirii

În pofida creșterilor anunțate, datele prezentate de Eurostat ne plasează pe penultimul loc în rândul statelor membre ale UE atât ca nivel al salariului orar median (cel mai des regăsit) la nivel național exprimat în euro (2 euro/oră), cât și la proporția celor care au salarii mici. 24,4% din totalul personalului, adică aproape un sfert dintre angajații români, primesc pentru munca depusă mai puțin de două treimi din nivelul aceluiași salariu orar median.

Mai clar, în pofida majorărilor salariale prezentate mai sus, salariatul român câștigă în medie cam 9 lei brut pe oră iar unul din patru mai puțin de 6 lei brut pe oră (după impozitare, suma rămasă se duce sub 5 lei ”bani în mână”). Media este de șapte ori mai mică decât în Zona Euro (unde se practică în medie o plată de 14,1 euro/oră) și de șase ori și jumătate sub cea a UE (13,2 euro/oră).

Una peste alta, ceea ce rezultă este că după ce suntem relativ prost plătiți per total, banii mai sunt și distribuiți extrem de inegal. Pentru a ne poziționa în context european, precizăm că țările unde salariații plătiți mai puțin decât două treimi din nivelul median sunt cei mai puțin se găsesc în Suedia (doar 2,6% din total !), Belgia, Finlanda, Danemarca, Franța și Italia, toate cu mai puțin de 10%.

În apărarea noastră, am putea să facem trimitere la practica din Letonia (25,5%), Lituania (24,0%), Polonia (23,6%), Estonia (22,8%) sau Germania (22,5%). Deși nu putem trece cu vederea faptul că vecinele noastre Ungaria (17,8%) și Bulgaria (18,2%) sunt doar cu puțin peste și cele mai apropiate de media UE (17,2%).-  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.