Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Chevron a plecat fără să-și plătească datoriile la stat

București: Chevron a plecat fără să-și plătească datoriile la stat

DISTRIBUIȚI

DIVERSE_chevron148015 – 161212016­ –  Chevron a rămas cu datorii neplătite față de statul român după ce a abandonat explorările după zăcăminte de gaze de șist din Dobrogea, potrivit unui raport al Curții de Conturi, citat de Profit.ro. Datoriile reprezintă contravaloarea lucrărilor neefectuate pe care compania se angajase să le execute prin acordul de concesiune semnat cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), contravaloare care, potrivit Legii petrolului, trebuie virată la bugetul de stat în caz de renunțare la concesiune.

”Au fost constatate cazuri de solicitări de renunțare la acorduri petroliere prin renunțarea de către titularii de acorduri petroliere, fără a fi realizate programele minime de lucrări prevăzute în acordurile petroliere și fără să fie virată la bugetul statului contravaloarea acestor lucrări. Astfel, în cadrul perimetrelor Adamclisi, Vama Veche și Costinești, titularul acordului petrolier, Chevron Romania Holdings BV, a notificat ANRM în anul 2015 cu privire la renunțarea la acordurile petroliere încheiate în anul 2012, fără a fi de acord cu virarea la bugetul statului a sumelor aferente lucrărilor neefectuate. ANRM a procedat la verificarea documentelor prezentate de titular în executarea acordurilor petroliere constatând că acesta nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale în sensul efectuării lucrărilor prevăzute în programul minim de explorare”, se arată în raportul citat, unde nu se precizează care este cuantumul sumei datorate.

Legea Petrolului nr. 238/2004 prevede că petroliștii care concesionează de la stat perimetre pentru explorare și exploatare pot renunța la acordurile petroliere semnate cu statul român dacă îndeplinesc mai multe condiții, una dintre acestea fiind aceea de a ”pune la dispoziția autorității competente (ANRM – n.r.) suma reprezentând contravaloarea lucrărilor prevăzute în programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier și al celor de dezvoltare și exploatare, scadente la data notificării renunțării și neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolier”, suma respectivă urmând să se facă venit la bugetul de stat. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.