Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Dosarul electronic de sănătate, la CCR

București: Dosarul electronic de sănătate, la CCR

DISTRIBUIȚI

ccr 147766 – 021212016­ – Avocatul Poporului consideră că prin dosarul electronic de sănătate „accesul la datele personale medicale ale pacienţilor este permis unei categorii definite mult prea exhaustive” și a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) cu o excepţie de neconstituţionalitate pe acest subiect, anunță Mediafax.

Sesizarea se referă la prevederile art. 30 alin. (2) și (3) și art. 280 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată. Avocatul Poporului consideră că dispozițiile respective sunt neconstituționale prin raportare la prevederile art. 1 alin. (5), art. 26 și art. 53 din Constituția României, precum și ale art. 8 din Convenția pentru apărarea drepturilor și a libertăților fundamentale, întrucât permit restrângerea exercițiului dreptului la viață intimă, familială și privată prin acte normative de nivel inferior legii, ce nu întrunesc cerinţele de previzibilitate, certitudine şi transparenţă care caracterizează o lege adoptată de către Parlament, în calitatea sa de unică autoritate legiuitoare sau de către Guvern, ca legiuitor delegat.

Un comunicat al instituției arată că dispoziţiile legale prezintă ”un grad mare de generalitate, deși legiferează într-un domeniu atât de sensibil precum datele personale de natură medicală cuprinse în dosarul electronic al pacienților”. Avocatul Poporului acuză și faptul că modalitatea de utilizare şi completare a dosarului electronic de sănătate (DES) al pacientului va fi stabilită prin norme metodologice ce vor fi aprobate de Guvern, adică acte normative cu forţă juridică inferioară legii, dar în baza unei proceduri neprevăzute de lege, „deci, susceptibilă de a fi calificată arbitrară”.

În excepția de neconstituționalitate formulată, Avocatul Poporului reține caracterul lacunar al normelor care reglementează DES, de vreme ce reguli substanţiale, esenţiale în materia protecției vieții intime, familiale și private, precum și a protecției datelor cu caracter personal, nu sunt reglementate prin lege. ”Legea relativizează în mod nepermis reglementarea dosarului electronic de sănătate, lăsând la latitudinea Ministerului Sănătăţii (MS) şi Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) stabilirea unor elemente esenţiale ale utilizării și completării acestuia, cum ar fi accesul la datele reținute”.

Avocatul Poporului mai arată că asociațiile medicilor și cele ale pacienților au expus în spațiul public o serie de temeri cu privire la implicațiile pe care aplicarea DES le-ar putea avea asupra vieții private a pacienților, în condițiile în care legiuitorul nu prevede garanții menite să preîntâmpine diseminarea acestor date. De asemenea, se mai arată în document, accesul la datele personale medicale ale pacienților este permis unei categorii definite mult prea exhaustive, iar pacienții nu sunt protejați împotriva abuzurilor şi utilizării ilicite.

Avocatul Poporului consideră că legiuitorul ar fi trebuit, în acord cu Constituția și documentele internationale privind drepturile omului, să prevadă limite clare cu privire la cei care au acces și la modalitățile în care acest acces se realizează, dar și necesitatea consimțământului pacienților pentru constituirea dosarului și pentru utilizare. Pacienții ar trebui să aibă posibilitatea să refuse includerea unor informații în dosar sau să solicite retragerea de informații. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.