Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Executivul trimite Parlamentului un nou proiect de lege pentru eficientizarea Consiliului...

București: Executivul trimite Parlamentului un nou proiect de lege pentru eficientizarea Consiliului Economic și Social

DISTRIBUIȚI

 parlament147769 – 021212016­ – Guvernul a aprobat noul proiect de lege pentru organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social (CES) și desemnarea reprezentanților României în Comitetul Economic și Social (CESE), ca răspuns instituțional la multiplele disfuncționalități și elemente interpretabile din legislația în vigoare care au dus la actualul blocaj al principalului organism consultativ al Parlamentului și Guvernului, prevăzut în Constituția României.

Executivul, prin Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) și Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), a inițiat un nou proiect de lege după o largă consultare publică cu toate părțile implicate, desfășurată pe o perioadă de patru luni.

Noul proiect clarifică misiunea și domeniile de competență ale CES, astfel încât acesta să devină, dintr-o structură tripartită de dialog social la nivel naţional, o structură de dialog civic, comparabilă cu cea a Comitetului Economic și Social European (CESE).

Principalele schimbări aduse de proiectul de lege, larg consultat în spațiul public, vizează proceduri transparente pentru desemnarea membrilor CES, rolurile instituționale în primirea și evaluarea candidaturilor, conferind atribuții tehnice aparatului propriu al CES și un rol de aviz de specialitate privind propunerile de numire, dat ministerelor de linie competente: Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic și includerea funcției publice în cadrul CES, prin instituirea unui secretariat tehnic format din funcționari publici și personal contractual, condus de un Secretar General, Înalt funcționar public, pentru predictibilitatea activității instituției.

Proiectul stabilește și regimul de incompatibilități al membrilor CES, funcția de membru al CES devenind incompatibilă cu cea de membru al Guvernului, Parlamentului, prefect, subprefect, funcționar public, consilier județean sau consilier local.

Este pentru prima dată când, în cadrul legal, se stabilește în mod transparent procedura de desemnare a reprezentanților României în Comitetul Economic și Social European (CESE). Astfel, luând în considerare specificitatea altor organizații ale societății civile și practica celor 28 de state membre reprezentate în CESE, procedura de desemnare include analizarea criteriilor generale și specifice de către Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic și întocmirea unui punctaj al candidaților care îndeplinesc criteriile stabilite de lege. Lista candidaților, în ordinea punctajului acordat, se înaintează prim-ministrului României, pentru ca aceștia să fie desemnați în CESE. Prim-ministrul numește, prin decizie, cu respectarea principiului egalității de șanse între femei și bărbați, membrii propuși de către România. Propunerile sunt înaintate Consiliului Uniunii Europene de către Secretariatul General al Guvernului, prin intermediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, în vederea numirii în Comitetul Economic și Social European.

Acest nou act normativ va îmbunătăți considerabil activitatea CES, așezând-o pe principii de eficiență și integritate. CES este principala instituție a societății civile care contribuie la creșterea calității actelor normative inițiate de Guvern și Parlament, prin avizarea acestora și furnizarea expertizei deținute, actuala echipă guvernamentală făcând toate eforturile atât pentru deblocarea situației actuale, cât și pentru eficiența ei pe termen mediu și lung.

Consiliul Economic și Social este constituit din 45 de membri: 15 membri numiți de confederațiile patronale reprezentative la nivel național, care constituie partea patronală, 15 membri numiți de confederațiile sindicale reprezentative la nivel național, care constituie partea sindicală și 15 membri reprezentând alte organizații ale societății civile. Mandatul de membru al CES este de 4 ani, iar funcția de Președinte este asigurată prin rotație, de o persoană desemnată de fiecare parte reprezentată în Consiliu. Proiectul de lege adoptat astăzi de Guvern va fi depus în procedură normală, la Parlament. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.