Acasă Life București: Te doare spatele? Descoperă urgent cauza! 

București: Te doare spatele? Descoperă urgent cauza! 

DISTRIBUIȚI

tratament-bio-ortoclinicIată 8 posibile motive ale problemelor coloanei vertebrale147951 – 131212016­ –   Partea inferioară  a spatelui susține cea mai mare parte a greutății corporale și e cea mai afectată de dureri. Potrivit dr. Mihaela Parnia, medic specialist medicină fizică și reabilitare la Bio Ortoclinic, în multe cazuri, senzațiile neplăcute de la nivelul spatelui nu sunt cauzate doar de poziția defectuoasă a corpului sau de sedentarism, ci pot fi determinate și de existența unor problemele mai grave de sănătate care afectează musculatura, ligamentele, articulațiile, oasele sau chiar unele organe interne.

  1. Cea mai frecventă cauză a durerilor de spate este leziunea unui mușchi sau a unui ligament, determinată de o întindere necorespunzătoare, de o greutate corporală excesivă, de ridicarea unor greutăți sau de dormitul într-o poziție inconfortabilă. Durerile pot apărea imediat, sub forma unui junghi puternic, sau mai târziu, ca o durere însoțită de amorțeală. ”În aceste cazuri se recomandă repaos fizic pe un plan dur (pe o saltea ortopedică, fără cărat greutăți, stat în picioare sau stat în frig), căldură locală și medicație adecvată: decontracturantă a musculaturii și antiinflamatorie. Aceasta trebuie prescrisă doar de către medic, pentru că medicamentele pot avea efecte secundare, în special gastro-intestinale”, subliniază dr. Mihaela Parnia.
  2. O altă cauză a acestor dureri poate fi artroza, o problemă de sănătate care constă în degenerarea articulațiilor și, implicit, în deteriorarea discurilor dintre vertebrele coloanei. Problema poate fi tratată numai de către medicii specialiști în urma unor investigații amănunțite.
  3. Hernia de disc, acea ”deplasare” a unui disc intervertebral determinată de presiunile create asupra coloanei, care includ efortul fizic intens sau traumele, poate cauza dureri de spate. ”De multe ori, în astfel de cazuri este afectat nervul sciatic, iar durerile sunt puternice la nivelul părții inferioare a spatelui, feselor și membrelor inferioare. În faza acuta, se recomandă repaos total la pat și medicație conform sfatului medicului, iar în recuperare, ședințe regulate de fizioterapie și evitarea efortului, dar toate acestea după un examen RMN”, explică specialistul în recuperare medicală, al Bio Ortoclinic.
  4. Ciclul menstrual poate determina, de asemenea dureri lombare. Acestea pot fi tratate prin administrarea de analgezice, prin masaj sau exerciții ușoare.
  5. Sarcina și maternitatea sunt alte două cauze ale durerilor de mijloc, care apar din cauza suprasolicitării coloanei, atât înainte cât și după naștere. ”Disconfortul poate fi atenuat prin purtarea unui corset sau brâu care să susțină coloana, sau prin următorul exercițiu: stai în genunghi, cu palmele pe sol, expiră și arcuiește-ți spatele în sus. Inspiră și trage înapoi zona lombară. Repetă exercițiul de 10 ori”, a mai spus dr. Parnia. La 2 luni după o naștere fără complicații se recomandă un program de gimnastică medicală regulat, sub supravegherea unui kinetoterapeut.
  6. Osteoporoza cauzează, o dată cu înaintarea în vârstă, o scădere a rezistenței oaselor. Pe fondul acestei fragilități, întinderile zilnice, ridicarea unei oale, căratul unei sacoșe de la piață sau o căzătură pot determina fracturarea părții anterioare a oaselor slăbite. Problema este gravă și uneori poate fi remediată doar prin intervenție chirurgicală.
  7. Fibromialgia, o afecțiune cronică manifestată prin oboseală și dureri musculare, ale ligamentelor sau ale tendoanelor în cel puțin 11 din cele 18 puncte sensibile din zona coatelor, a spatelui, a cefei, a genunchilor sau a șoldurilor, reprezintă, de asemenea, o posibilă cauză a durerilor de spate. În astfel de cazuri doar medicul poate prescrie un tratament, în funcție de fiecare caz în parte.
  8. O infecție, diabetul, o boală a rinichilor sau metastazele osoase ale diferitelor cancere pot fi, în cazuri ceva mai rare, cauze ale durerilor de spate. ”Aceste posibile cauze ale durerilor de spate se depistează prin investigatii suplimentare și se tratează în funcție de fiecare caz în parte”, afirmă dr. Mihaela Parnia.

Medicul subliniază că toate aceste posibile cauze ale durerilor sunt greu de stabilit de către cineva care nu e de specialitate și ne sfătuiește să mergem la medic atunci când problemele se acutizează, mai ales dacă efectuăm munci grele, avem o musculatură a spatelui și a abdomenului foarte slabe, greutate corporală mare sau corpul este supus vibrațiilor, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul celor care lucrează în construcții. Așa vor fi stabilite exact cauzele durerii și tratamentul potrivit. –   PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.