Acasă Externe Israel: Un nou pas în relațiile dintre Israel și Turcia

Israel: Un nou pas în relațiile dintre Israel și Turcia

DISTRIBUIȚI

turcia-israel147936 – 131212016­ – Primul ambasador turc numit în Israel după anul 2010 i-a prezentat luni, 12 decembrie, scrisorile de acreditare preşedintelui israelian Reuven Rivlin, după şase ani de criză diplomatică între cele două ţări, potrivit unui comunicat al preşedinţiei israeliene, relatează AFP.

Ambasadorul Mekin Okem a fost primit la Ierusalim de preşedintele israelian Reuven Rivlin, care a prezentat cu această ocazie condoleanţe după atacul comis sâmbătă la Istanbul, se menţionează în comunicat. Preşedintele şi-a exprimat speranţa că o ”nouă pagină promiţătoare” va fi deschisă în relaţiile dintre cele două ţări.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a primit săptămâna trecută scrisorile de acreditare ale ambasadorului israelian la Ankara, Eitan Naeh.

Mekin Okem este primul ambasador turc numit la post în Israel de la asaltul din 2010 al unui comando israelian împotriva unei flotile cu ajutoare umanitare care a încercat să spargă blocada şi să ajungă în Fâşia Gaza. Zece cetăţeni turci au fost ucişi în atac.

Relaţiile dintre cele două ţări au cunoscut o criză care nu a fost soluţionată decât în iunie, în urma unor contacte secrete în ţări terţe.

Israelul a acceptat să plătească 20 de milioane de dolari despăgubiri şi să dea undă verde pentru trimiterea unui ajutor din Turcia în Fâşia Gaza, enclavă palestiniană controlată de mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Noul ambasadorul turc şi-a exprimat la rândul său speranţa că noua ”cooperare israeliano-turcă va contribui la eforturi pentru binele altor naţiuni, în special pentru Autoritatea palestiniană”. Această normalizare a fost puternic încurajată de SUA, preocupate de restabilirea relaţiilor dintre Turcia, aliatul lor în cadrul NATO, şi Israel, anunță Agerpres.  –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.