Acasă Sport Mount Hagan, Papua Noua Guinee – Giluwe – un munte mult dorit

Mount Hagan, Papua Noua Guinee – Giluwe – un munte mult dorit

DISTRIBUIȚI

dor-geta-popescuRomanca Dor Geta Popescu a atins varful celui mai inalt vulcan din Australia si Oceania – 147807 – 061212016­ –  Alpinista romanca Dor Geta Popescu a atins luni, 5 decembrie 2016, ora locala 9.20 varful celui mai inalt vulcan din Australia si Oceania, Mount Giluwe, avand o inaltime de 4,367 de metri. Pentru Geta este al saselea din cei 7 vulcani cei mai inalti de pe fiecare continent aiCircuitului 7 Volcanoes.

Reprezentanta a Federatiei Romane de Alpinism si Escalada si membra a Altitude Expeditions Team, Dor Geta Popescu in varsta de 13 ani devine astfel cea mai tanara alpinista din lume care incheie cu succes ascensiunea vulcanului din Republica Papua Noua Guinee.

Mt. Giluwe este cel mai inalt vulcan din Pacific. Este un vulcan stins care, in timpul ultimei perioade de activitate aerupt sub gheata. Eruptii subglaciare ala vulcanilor situati la tropice sunt cunoscute numai in cazul lui Kilimanjaro si Mauna Kea. Aceasta geneza particulara si eroziunea datorate unei clime tropicale cu ploi de 2500 mm/mp anual, inghet si caderi de zapada peste altitudinea de 4000 metri, au dus la formarea a doua proeminente cu 400 metri diferenta de nivel deasupra golului alpin inconjurator: varful principal, de 4367 m. si varful de est, putin mai mic, de 4.300 m. Pantele sunt acoperite de mai multe fluxuri de lava, exista mai multe conuri de zgura cu pana la 30 de metri adancime si cratere de pana la 200 metri diametru. ”Un munte unic, cu totul diferit de tot ce am facut pana acum! Cu un traseu de apropiere prin jungla in care iti croiesti drum, prin vegetatie, cu ajutorul macetei, cu un parcurs in gol alpin pe un sol imbibat in apa si ocolind o multime de lacuri, ajungi in zona craterelor secundare, a crestelor de lava dominate, din departare, de siluetele celor doua varfuri stancoase. Urmeaza ultimii 400 metri diferenta de nivel, cei mai frumosi, abrupti, stancosi, solicitanti si cu bucuria reusitei abia stapanita. Varful este fantastic: 360 de grade de munti si podisuri, varfuri peste 3500 metri iesind din jungla care se intinde pana la orizont. Da, inteleg, stiu: Giluwe este un munte mult dorit”, a declarat Geta.

Dor Geta Popescu este membra a sectiei de performanta a Clubului Sportiv Montan Altitudine si incheie, intr-un mod magistral, un an 2016 de exceptie, in carea a stabilit recorduri mondiale de varsta pe Aconcagua, cel mai inalt munte din afara Asiei, Pico de Orizaba, cel mai inalt vulcan din America de Nord, Denali/McKinley, gigantul Americii de Nord si Giluwe, cel mai inalt vulvan din Pacific.

La ora actuala, Dor Geta Popescu are cel mai bun palmares mondial in alpinismul feminin de altitudine sub 18 ani. A stabilit 8 recorduri mondiale de varsta. A facut 6 varfuri din circuitul 7 Volcanos si a escaladat 4 din cei 7 cei mai inalti munti din circuitul 7 Summits. A fost distinsa cu titlul “Alpinistul anului din Romania” in 2015 si in ultimii 3 ani a participat cu succes la 9 expeditii in munti inalti. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.