Acasă Externe Rep. Moldova: 41 de state i-au recomandat Republicii Moldova să facă mai...

Rep. Moldova: 41 de state i-au recomandat Republicii Moldova să facă mai multe eforturi pentru a proteja femeile

DISTRIBUIȚI

femei-abuzate148109 – 211212016­ – Republicii Moldova i-au fost adresate 46 de recomandări referitor la necesitatea protejării drepturilor femeii şi asigurării egalităţii de gen, din partea a 41 de state. Recomandările au fost oferite în cadrul Evaluării Periodice Universale (EPU), iar Republica Moldova le-a acceptat, ceea ce înseamnă că autorităţile vor avea la dispoziție patru ani şi jumătate pentru a le implementa, în sensul îmbunătățirii situației respectării drepturilor femeii, se arată într-un comunicat de presă remis de Centrul Internaţional “La Strada”.

La capitolul protejării drepturilor femeii, statele le-au recomandat autorităţilor Republicii Moldova să ia măsuri ferme mai ales în combaterea fenomenului violenţei în familie şi violenţei sexuale, inclusiv privind pedepsirea eficientă a agresorilor.

Muntenegru, Belgia, Spania, Suedia, Slovenia, Italia, Turcia şi Bosnia și Herțegovina au insistat asupra faptului că Republica Moldova ar trebui să ratifice Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie. Mexic a recomandat Republicii Moldova să îmbunătățească măsurile de prevenire, pedepsire și eradicare a violenței împotriva femeilor, dar şi să facă tot posibilul pentru a elimina stereotipurile patriarhale. Asta, în timp ce Austria a insistat că e absolut necesară continuarea campaniilor de sensibilizare a publicului despre violența în familie şi crearea de adăposturi temporare pentru victimele violenţei în familie, inclusiv în regiunile rurale.

La rândul lor, autorităţile estoniene recomandă Republicii Moldova să asigure urmărirea penală efectivă în cazurile de violență împotriva femeilor. Referitor la necesitatea combaterii de către autorităţile Republicii Moldova a fenomenului violenţei în familie, au venit recomandări şi din partea Italiei, Sloveniei, Republicii Cehe, Republicii Costa Rica, Chile, Canadei, Republicii Belarus, Paraguay, Sloveniei, Algeriei, Elveției, Statelor Unite ale Americii, Kârgâzstanului, dar şi a altor state membre ale ONU.

Totodată, au fost şi recomandări care s-au referit la alte aspecte, în afară de violenţa în familie, ce urmează să ajungă în atenţia autorităţilor Republicii Moldova, pentru a asigura respectarea drepturilor femeilor. Astfel, la recomandarea Ungariei, Republica Moldova s-a angajat să încurajeze femeile tinere să aleagă domenii de studii și profesii mai puţin tradiţionale. Grecia a recomandat consolidarea reprezentării femeilor în Parlament și Guvern, iar Costa Rica, Timor-Leste şi Panama i-au recomandat Republicii Moldova să îşi redubleze eforturile pentru a elimina stereotipurile și discriminarea bazată pe gen în sistemul de învățământ.

De menţionat că în 2016 şi Centrul Internaţional “La Strada”, alături de alte organizaţii neguvernamentale de profil, au depus un raport de alternativă în contextul Evaluării Periodice Universale. Documentul, elaborat de reprezentanţii societăţii civile, oferă detalii despre unele angajamente asumate acum patru ani de către Republica Moldova, referitor la care autorităţile nu au luat nicio măsură. În acest sens, au fost făcute o serie de recomandări de acţiuni viitoare.

Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale de profil recomandă interzicerea prin lege a “acordurilor de împăcare” în cazurile de violență sexuală, monitorizarea eficacităţii legii violenței în familie, dar şi modificarea cadrului legislativ astfel ca încălcarea ordonanţei de protecţie să fie pedepsită inclusiv sub aspect penal.

Violența în familie și violența sexuală sunt probleme sistematice și răspândite în Moldova. Estimările arată că 63.4 la sută dintre femei și fete în vârstă de peste 15 ani au experimentat cel puțin o formă de violență fizică, psihologică sau sexuală pe parcursul vieții lor, violența în mediul rural fiind mai răspândită. Totodată, 27.7 la sută dintre bărbați și 17.5 la sută dintre femei cred ca o femeie ar trebui să tolereze violența pentru a-și păstra familia, și 41.1 la sută dintre bărbați cred că există momente în care o femeie trebuie să fie bătută. În ceea ce privește violența sexuală, statisticile indică faptul că unul din cinci bărbați a făcut sex cu o femeie fără consimțământul ei.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova, femeile victime ale violenţei în familie de orice tip pot apela gratuit şi confidenţial Telefonul de Încredere – 0 8008 8008. Serviciul a fost lansat încă în noiembrie 2009 şi este oferit de Centrul Internaţional “La Strada”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.