Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Semnarea Memorandumurilor de înțelegere dintre Guvernul României și UNICEF și Oficiul Consiliului...

Semnarea Memorandumurilor de înțelegere dintre Guvernul României și UNICEF și Oficiul Consiliului Europei în domeniul criminalității informatice din București privind utilizarea Casei ONU

DISTRIBUIȚI

comanescu-unicef147816 – 061212016­ –  Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a semnat la 5 decembrie 2016, în numele executivului român, Memorandumul de înțelegere dintre Guvernul României și Biroul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Memorandumul de înțelegere dintre Guvernul României și Oficiul Consiliului Europei în domeniul criminalității informatice din București (C-PROC) privind găzduirea, în clădirea numită simbolic „Casa ONU”, a programelor și fondurilor onusiene prezente în țara noastră și a C-PROC.

Din partea UNICEF, documentul a fost semnat de Sandie Blanchet, reprezentantul Fondului în România, iar din partea Consiliului Europei, de către Verena Taylor, director al Biroului Directoratului General pentru Programe.

Semnarea acestui document reprezintă reconfirmarea angajamentului României pentru susținerea Organizației Națiunilor Unite și aprecierea pentru contribuția pe care structurile onusiene prezente în țara noastră de-a lungul a peste 45 de ani au avut-o în derularea unor activități cu un impact economic și social deosebit de important pentru societatea românească.

Șeful diplomației române a evocat cu acest prilej o serie de proiecte de succes în domenii precum protecția copilului, dezvoltare sau asistență de urgență acordată unor refugiați aflați în situații umanitare critice. A manifestat, totodată, dorința ca, din noua perspectivă de stat donator, România să dezvolte noi tipuri de relații parteneriale cu programele și fondurile ONU pentru a oferi la rândul său asistență statelor care pot valorifica experiența și expertiza ţării noastre în diverse domenii.

Totodată, ministrul afacerilor externe a subliniat că România, în calitate de stat-gazdă al C-PROC, a recunoscut nevoia tot mai mare a statelor din întreaga lume în scopul consolidării capacității acestora pentru a combate, în mod corespunzător, amenințările create de criminalitatea informatică. De asemenea, a exprimat satisfacție pentru modul în care acest program al organizației de la Strasbourg s-a dezvoltat într-o perioadă foarte scurtă de timp și a precizat că numărul statelor interesate să beneficieze de expertiza C-PROC este în creștere.

Oficialul UNICEF a apreciat, la rândul său, îndelungata cooperare a României cu ONU, atât în țară, cât și în cadrul organizației, prin participarea țării noastre la diversele structuri ale acesteia, printre care se numără Consiliul de Securitate și Consiliul Economic și Social, precum și în cadrul organismelor de administrație ale fondurilor și programelor ONU. A subliniat, de asemenea, faptul că, în actualul context mondial, marcat de numeroase vulnerabilități, ONU rămâne principalul cadru de abordare a problemelor globale.

Reprezentantul Consiliului Europei a adresat mulțumiri părții române pentru găzduirea sediului C-PROC și a arătat că Bucureștiul este o locație bine plasată pentru ca Oficiul să își poată desfășura activitatea prin implementarea de proiecte și extinderea cooperării la nivel global. Întrucât criminalitatea informatică nu are granițe, oficialul Consiliului Europei a subliniat necesitatea unei acțiuni comune a statelor în acest domeniu, care este esențială inclusiv din perspectiva combaterii terorismului, a criminalității organizate și a traficului de ființe umane. De asemenea, a amintit contribuția semnificativă pe care țara noastră o acordă Consiliului Europei, inclusiv în Republica Moldova și Asia Centrală.

Organizația Națiunilor Unite este prezentă în România din luna iunie a anului 1970, prin deschiderea la București a Centrului de Informare al ONU, țara noastră fiind primul stat din Europa de Est care a găzduit un astfel de Centru.

Treptat, și-au deschis birouri în România o serie de programe și fonduri de asistență, precum și unele agenții specializate ale sistemului ONU: Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD); UNESCO-CEPES (Centrul European UNESCO pentru Educaţie Superioară); Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA); Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR); Biroul de legătură pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS); Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

La începutul anilor 2000, aceste prezenţe ale sistemului ONU în România au fost reunite într-un singur sediu „Casa ONU”. După aderarea României la UE în anul 2007, pe fondul schimbării statutului său din beneficiar de asistenţă a fondurilor şi programelor ONU în donator emergent de asistenţă pentru dezvoltare, o parte din prezenţele ONU din România şi-au încetat activitatea şi programele sau proiectele pe care le-au realizat în ţara noastră. Continuă să fie prezente în România, în sediul Casei ONU: UNICEF, UNHCR şi IMO.

Ca urmare a încetării activității PNUD în România, a apărut necesitatea semnării unui nou Memorandum de înţelegere între Guvernul României şi UNICEF privind utilizarea Casei ONU, care să înlocuiască Memorandum-ul de înţelegere semnat de Guvernul României şi PNUD în luna octombrie 2005.

La 15 octombrie 2013, a fost semnat Memorandumul de înțelegere dintre Guvernul României și Oficiul Consiliului Europei în domeniul criminalității informatice din București (C-PROC). Sediul C-PROC este găzduit, de asemenea, în cadrul Casei ONU.

Obiectivele principale ale C-PROC sunt facilitarea identificării nevoilor de asistență tehnică în domeniul criminalității informatice, cooperarea cu autoritățile române și organizații și instituții internaționale din domeniu, furnizarea de consultanță, pregătirea și implementarea activităților organizate de Consiliul Europei în lupta împotriva criminalității informatice, precum și derularea de proiecte și programe specifice. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.