Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: Eurodeputații susțin noile reguli pentru dezvoltarea traficului feroviar

Strasbourg: Eurodeputații susțin noile reguli pentru dezvoltarea traficului feroviar

DISTRIBUIȚI

dezvoltarea-traficului-feroviar147991 – 151212016­ – Contractele publice pentru a oferi pasagerilor interni servicii feroviare în statele UE vor fi subiectul licitațiilor, conform regulilor aprobate de Parlament miercuri, 14 decembrie. Aceste reguli au în vedere și creșterea investițiilor și dezvoltarea unor noi servicii comerciale. Conform noilor reguli, companiile feroviare vor putea oferi servicii pentru pasageri pe piețele interne din UE, în două moduri. 1) În cazul în care autoritățile acordă contracte publice de servicii pentru pasagerii feroviari, licitațiile pentru aceste contracte ar trebui să devină gradual procedura standard pentru a selecta furnizorii. Aceste contracte, utilizate de statele membre pentru a oferi transport public de pasageri, reprezintă două treimi din serviciile pentru pasagerii feroviari din UE. Invitarea companiilor să participe la licitații ar trebui să crească interesul față de satisfacția clienților și să ducă la economii pentru bugetul public. Autoritățile naționale își rezervă dreptul de a acorda direct aceste contracte, fără licitație, dar utilizarea acestei metode ar trebui să ofere îmbunătățiri pentru pasageri sau creșteri în eficiența costurilor. Contractele acordate direct vor include cerințe de performanță (punctualitatea și frecvența serviciilor, calitatea stocului de rulaj și capacitatea de transport). Acordarea directă va fi permisă pentru contracte de servicii publice sub o anumită valoare medie anuală sau pentru furnizarea anuală de servicii publice de transport de pasageri pe calea ferată (€7.5 milioane sau 500.000 km).

(2) Orice companie feroviară va putea oferi servicii comerciale pe piața europeană de transport de pasageri. Însă pentru a asigura continuitatea serviciilor oferite prin contracte publice, statele membre ar putea restricționa dreptul unui nou operator de a accesa unele linii. O analiză economică obiectivă realizată de autoritatea de reglementare la nivel național va fi necesară pentru a determina cazurile în care accesul liber poate fi restricționat. Posibilele conflicte de interese vor fi evaluate, astfel încât administratorii infrastructurii să opereze imparțial, pentru ca toți operatorii să aibă acces egal la linii și stații, Operatorii de servicii publice vor fi obligați să respecte normele legale sociale și de muncă stabilite de legislația UE, națională sau de acordurile colective, se spune în text.

Companiile feroviare vor putea să ofere servicii comerciale noi pe liniile interne începând cu 14 decembrie 2020. Licitațiile competitive trebuie să devină regula generală pentru noile contracte de servicii publice începând cu decembrie 2023, cu unele excepții. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.