Acasă Cultura/Media SUA: Kirk Douglas – la 100 de ani

SUA: Kirk Douglas – la 100 de ani

DISTRIBUIȚI

 lace front wigs147906 – 091212016­ –  Kirk Douglas împlinește 100 de ani. Are la activ peste 90 de filme, o stea la Hollywood şi un Oscar pentru 50 de ani de carieră

Renumitul actor, regizor și producător Kirk Douglas (numele real Issur Danielovitch Demsky) s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice, plăcându-i în special să joace și să ”pună în scenă”.

Și-a luat licența în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licență a plecat la New York, unde a obținut un loc în Academia Americană de artă dramatică și unde a rămas până în 1939, potrivit site-ului cinemagia.ro

”Singurul lucru din viața mea pe care l-am știut mereu, care a fost mereu constant, a fost dorința de a deveni actor. Am știut de mic că vreau să devin actor, din clasa a doua. Am jucat într-o piesă, unde am avut rolul unui cizmar. Tatăl meu, care n-a fost interesat de actorie, a fost prezent, în spate, eu nu am știut. Nu am uitat niciodată acel moment”, a mărturisit actorul într-un interviu acordat publicației The Hollywood Reporter.

În 1941 s-a reîntors la Academie, și tot atunci și-a început cariera pe Broadway. Curând a fost chemat să-și satisfacă serviciul militar în cadrul Armatei Statelor Unite, unde a stat în perioada 1942-1943, după care a revenit pe Broadway. S-a întors la New York și în casa unei prietene a cunoscut-o pe Diana Dill, o frumoasă actriță-model care din 1943 i-a devenit soție și cu care a avut doi băieți: Michael și Joel. Michael Douglas a urmat cariera tatălui, devenind un mare actor.

La 30 de ani și cu o faimă câștigată pe Broadway, Lewis Milestone l-a propus ca june-prim în filmul ”The Strange Love of Martha Ivers”, unde se dovedește a fi o revelație. În 1949, a interpretat un pugilist în filmul ”The Champion”, regizat de M. Robson, unde pentru interpretarea sa a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor. Actorul s-a făcut cunoscut și prin caracterul său temperamental.

În 1951, Diana Douglas a solicitat divorțul de Kirk, dar au rămas în relații amicale, actorul asigurându-i o rentă substanțială. În 1954 s-a recăsătorit cu Anne Buydens, cu care a avut doi copii — Peter și Eric.

Multe dintre filmele în care a jucat sunt epice, dar cel mai celebru rol al său rămâne cel din ”Spartacus”, regizat de Stanley Kubrick, unde a jucat cu un alt mare actor — Peter Ustinov.

Un rol la fel de important a fost cel din ”Lust for Life” (1956) pentru care a fost nominalizat a treia oară la Oscar pentru interpretare. În acest film a jucat rolul pictorului Vincent Van Gogh și a evoluat alături de un alt mare actor, Anthony Quinn.

În bogata și lunga sa carieră, a jucat în peste 90 de filme, faima sa fiind comparabilă cu a unor actori ca Sir Laurence Olivier sau Anthony Quinn. A fost regizor în numeroase filme.

În 1991 a supraviețuit unui accident de elicopter, în 1994 a avut o tromboză care i-a provocat serioase probleme psihomotrice, iar în 1996 a suferit un accident vascular cerebral, care l-a lăsat cu dificultăți de vorbire.

Actorul Kirk Douglas a primit o stea pentru film, în partea de nord, aria 6200, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood, precizează cinemagia.ro. A primit și un Oscar pentru 50 de ani de carieră, statueta fiindu-i înmânată de regizorul Steven Spielberg. – sursa: Agerpres.ro  –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.