Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: CCR discută joi despre abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în...

București: CCR discută joi despre abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare

DISTRIBUIȚI

CCR148321 – 090112017 –  Curtea Constituţională (CCR) va discuta joi sesizarea depusă de PNL, USR şi PMP împotriva legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare, sesizare prin care opoziţia argumentează că actul normativ permite Executivului să se substituie Legislativului şi că, totodată, legea ar permite Cabinetului Grindeanu să modifice legi organice prin ordonanţe simple, ceea ce este contrar Constituţiei, informează news.ro.

PNL şi USR au sesizat, vineri Curtea, Constituţională cu privire la legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, argumentând că actul normativ permite Executivului să se substituie Legislativului şi că, totodată, legea ar permite cabinetului Grindeanu să modifice legi organize prin ordonanţe simple, ceea ce este contrar Constituţiei. ”PSD, dacă vrea să guverneze, trebuie să respecte legea și să se pună pe treabă, întrucât deține majoritatea parlamentară și poate emite oricând ordonanțe de urgență. Partidul Național Liberal veghează la respectarea legii și consideră ca orice act de guvernare trebuie să respecte aceste rigori, inclusiv cele constituționale. Din acest motiv, PNL a depus astăzi sesizarea de neconstituționalitate asupra legii pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe simple”, se arată într-un comunicat al PNL transmis, vineri.

Liberalii precizează că acest demers este sprijinit și de parlamentarii USR și PMP și are la bază argumentele invocate de Consiliul Legislativ. Totodată, PNL atrage atenția că legea nu respectă rigorile constituționale.

”Proiectul depășește limitele stabilite de Constituție prevăzute la articolul 115, alineatul 1, referitoare la domeniul legilor organice care nu pot face obiectul legii de abilitare a Guvernului”, susțin liberalii. Potrivit PNL, liderul PSD, Liviu Dragnea, dezinformează cu privire la o presupusă ”blocare a activității” Guvernului generată de acest demers. ”În realitate, Liviu Dragnea se folosește de confuzia făcută deseori în spațiul public între ordonanțele simple și ordonanțele de urgență. Guvernul Dragnea – Grindeanu nu este împiedicat cu nimic să-și pună în operă inițiativele dorite prin intermediul ordonanțelor de urgență, până la soluționarea sesizării de către CCR. Nu ne îndoim de faptul că actualul Guvern va folosi acest instrument și va da dovadă de voință politică în acest sens”, subliniază PNL.

Liberalii arată că ordonanțele de urgență pot fi emise în baza articolului 115, alineatul 5 din Constituție, și în vacanța parlamentară, fiind necesară doar mobilizarea majorității PSD – ALDE pentru îndeplinirea procedurilor parlamentare destinate intrării proiectelor în dezbaterea comisiilor de specialitate.

În sesizarea transmisă CCR, se mai menționează că legea încalcă principiul separației și echilibrului puterilor în stat. ”Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe nu are un caracter concis, sobru, clar și precis, care să excludă orice echivoc”, spune PNL.

Sesizarea a fost semnată de 53 de parlamentari ai PNL, 25 – USR și 10 – PMP.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.