Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Guvernul promite că nu derapează

București: Guvernul promite că nu derapează

DISTRIBUIȚI

cosmin-marinescu148377 – 120112017 –   Consilierul prezidential Cosmin Marinescu a declarat, pentru Mediafax, ca impactul bugetar brut al masurilor adoptate recent de Guvern si Parlament este de aproximativ 8,5 miliarde lei, potrivit evaluarilor Departamentului pentru Politici Economice si Sociale al Administratiei Prezidentiale.

”In cadrul Departamentului pentru Politici Economice si Sociale al Administratiei Prezidentiale au fost realizate o serie de calcule si evaluari, discutate si in cadrul intalnirii de astazi (miercuri, n.r.) de la Palatul Cotroceni. Potrivit acestor evaluari, masurile recent adoptate au un impact bugetar brut de circa 8,5 miliarde lei, conform actelor normative adoptate saptamana trecuta de catre Guvern si Parlament. Acest impact se va adauga la deficitul bugetar de 2,96% din proiectul de buget al fostului Guvern”, a precizat Marinescu, El a mentionat faptul ca este vorba despre un impact bugetar brut, care se va ajusta potrivit efectelor de runda a doua care apar in economie, urmare a injectarii in economie a unui stimul fiscal-bugetar. ”Importanta este insa amploarea efectelor de runda a doua, in functie de care se ajunge la impactul bugetar net”, a spus Marinescu.

Potrivit consilierul prezidential, este esential ca bugetul Romaniei pentru 2017 sa fie unul ”solid si credibil”, motiv pentru care constructia bugetara trebuie sa fie una ”realista si care sa fie validata de dinamica evolutiilor economice din realitate”.

”De aceea este esentiala prognoza de crestere economica ce va fundamenta bugetul. Atragem atentia ca majoritatea prognozelor economice – Comisia Europeana, FMI, Banca Mondiala, BERD etc – iau in considerare un ritm de crestere diminuat semnificativ fata de 2016. Se stie ca anul 2016 a fost varful cresterii in toate prognozele economice, pe fondul unui impuls fiscal semnificativ, de circa 3% din PIB, care a fost injectat in economie anul trecut si care a ridicat cresterea economica la 4,8%”, a subliniat Cosmin Marinescu.

El a spus ca, in conditiile impulsului fiscal actual, de circa 1% din PIB, Departamentului pentru Politici Economice si Sociale al Administratiei Prezidentiale apreciaza ca in 2017 cresterea economica ar putea fi sustinuta catre un maxim de 4,5%.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca i-a cerut premierului Sorin Grindeanu un buget pentru 2017 sustenabil si solid, primind promisiuni ca Executivul se va incadra intr-un deficit sub 3% si va aloca 2% din PIB pentru aparare.   PROMPT MEDIA

foto:evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.