Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Încă o încercare de dezmembrare a statului român

București: Încă o încercare de dezmembrare a statului român

DISTRIBUIȚI

monitorul oficialProiect de lege anticonstituțional publiat în Monitorul Oficial148639 – 260112017 –  Zece cetățeni români de etnie maghiară au inițiat un proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Inițiativa legislativă a fost publicată în Monitorul Oficial, însoțită de avizul negativ al Consiliului Legislativ. Inițiativa are nevoie de 100.000 de semnături din minimum zece județe pentru a fi depusă la Parlament și discutată. Președintele Comitetului de Inițiativă este Arus Zsolt Istvan, din Gheorgheni (Harghita).

Initiațiva prevede înființarea Ținutului Secuiesc drept ”comunitate autonomă cu personalitate juridică”. Teritoriul ar urma să cuprindă județele Harghita și Covasna, precum și o parte din Mureș. Ținutul Secuiesc ar urma să aibă autonomie administrativă și politică în raport cu statul român, iar limba maghiară ar urma să fie limbă oficială, la fel ca româna. Ținutul Secuiesc ar urma să fie condus de un președinte ales prin vot.

Așa cum era de așteptat, Consiliul Legislativ a dat aviz negativ proiectului, atenționând că vizează ”crearea unei entități statale distincte, paralelă cu statul național unitar român” – fapt interzis de Constituție.

Reamintim ca, potrivit Articolului 74 din Constituție, minimum 100.000 de cetățeni pot iniția un proiect de lege. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative. Dacă grupul de inițiativă va strânge semnăturile cerute de Constituție, proiectul va fi depus la Parlament, șansele ca acesta să treacă fiind inexistente. –  PROMPT MEDIA

foto:evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.