Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Inițiativa 2035 Fără Tutun: Interzicerea fumatului în spațiile publice – o...

București: Inițiativa 2035 Fără Tutun: Interzicerea fumatului în spațiile publice – o politică sănătoasă pentru industria ospitalieră

DISTRIBUIȚI

fara tutun148709 – 310112017 –  În vederea determinării impactului real pe care l-a avut introducerea legii care interzice fumatul în spații închise (Legea 15/2016)  asupra comercianților (restaurante, baruri, cafenele, cluburi etc.), au fost solicitate de la ANAF date fiscale care să permită emiterea unor concluzii pertinente pe acest subiect.

Astfel, analizând informațiile extrase din decontul TVA 300 pentru companiile a căror activitate principală  este cod CAEN 5610 – Restaurante și CAEN 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, concluzia Asociației Inițiativa 2035 Fără Tutun este că a existat o creștere a consumului în perioada care a urmat introducerii legii. În vederea obținerii unor date cât mai complete, la baza analizei au stat date financiare comparative pentru o perioadă de șase luni înainte de momentul intrării în vigoare a Legii 15/2016 și șase luni după intrarea în vigoare a legii, date financiare comparative din perioade calendaristice identice dar din ani diferiți (șase luni din 2015, când legea nu exista și aceleași șase luni din 2016 când legea era în vigoare) pentru a nu exista erori, având în vedere că se înregistrează o sezonalitate a consumului, cu vârfuri în lunile septembrie, decembrie, martie și iunie.

Cifra de afaceri a barurilor a crescut în medie cu 5.1% la șase luni după aplicarea Legii 15/2016 comparativ cu cifrele înregistrate în ultimele 6 luni înainte de lege, iar cifra de afaceri a barurilor a crescut în medie cu 10.6% la șase luni după aplicarea legii, comparativ cu cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, se poate observa că vârfurile de consum sunt constante, ele menținându-se și după aplicarea legii. Cifra de afaceri a restaurantelor a crescut în medie cu 10.9% la șase luni după aplicarea legii, comparativ cu cifrele înregistrate în ultimele șase luni înainte de lege.

Cifra de afaceri a restaurantelor a crescut în medie cu 19.8% la șase luni după aplicarea legii, comparativ cu cea înregistrată în ultimele șase luni înainte de lege. De asemenea, vârfurile de consum sunt constante, ele menținându-se și după aplicarea legii. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.