Acasă Politic București: Ministrul Mediului și primarul general al Capitalei au discutat despre suprataxa...

București: Ministrul Mediului și primarul general al Capitalei au discutat despre suprataxa pe gunoi

DISTRIBUIȚI

Daniel Constantin - Firea148481 – 180112017 –  Marți, 17 ianuarie 2017, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Mediului, a primit vizita  Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei. .

În cadrul sesiunii de declarații de presă care a avut loc la finalul întâlnirii, la sediul Ministerului Mediului, ministrul Daniel Constantin a subliniat, referitor la taxa de 80 de lei/tonă pentru deșeurile depozitate la gropile de gunoi, că aceasta nu ar trebui să afecteze cetățenii, ea reprezentând, în fapt, o penalitate aplicată autorităților care nu respectă țintele de reciclare.

”Taxa de depozitare este o taxă care a intrat în vigoare înainte de instalarea mea în funcția de ministru al Mediului, la 1 ianuarie 2017, care a fost denumită și suprataxă sau în diferite feluri. Această taxă este, de fapt, o taxă penalizatoare pentru situația în care se află România, din punct de vedere al managementului de deșeuri. Din păcate, pe zona de reciclare, România are un procent de doar 4,5%, iar ținta pe care trebuie să o atingă în 2020 este de  50%.  Sigur că preocuparea discuției noastre a fost aceea ca cetățeanul să nu fie cel care suferă. Să nu avem în perioada următoare măriri de taxe din punct de vedere al managementului de deșeuri la cetățeni sau pe administrațiile publice locale. Din acest punct de vedere eu cred că am făcut o propunere doamnei primar general, care vine, pe deoparte, să nu îngreuneze această sarcină pentru cetățeni, iar, pe de altă parte, să rezolve în timp de patru ani problema pe care noi o avem. Propunerea este următoarea: taxa se menține. Intenționăm ca în perioada următoare să venim cu o ordonanță de urgență, dar care să-și atingă efectul penalizator de care vorbeam. Această taxă să se aplice la diferența între ceea ce are fiecare operator economic în obiectiv și ceea ce a realizat. Intenționăm ca procentele acestea de realizat să fie atinse. De miercuri se va introduce în dezbatere publică și sperăm ca săptămâna viitoare sau peste două săptămâni să avem o OUG. Prima modificare taxa pe  depozitare nu va mai fi plătită de depozitar, va fi plătită de operatorii economici, cei care transportă sau cei care depozitează, care vor avea o țintă de valorificare. Care poate fi de 20 %, de 30%, în funcție de cum rezultă din dezbaterea publică. Dacă în fiecare an nu își ating această țintă de depozitare, atunci ei plătesc taxa penalizatoare de 80 de lei numai la diferența pe care nu au atins-o”, a declarat Constantin.

La rândul său, Firea a precizat:”În ceea ce privește suprataxa, așa cum se zice în folclor, încă de la sfârșitul anului foarte mulți bucureșteni s-au arătat interesați dacă ei vor trebui să suporte aceste costuri. Mă bucur că astăzi domnul viceprim-minsitru a venit cu o soluție care este pozitivă pentru toată lumea. Atât pentru cetățeni, care nu vor suporta această povară, deci nu vor plăti ei aceste costuri, și, de asemenea, pe lanțul industrial această sarcină se va împărți. Cred că s-a luat decizia cea mai corectă, cea mai bună. Mă bazez pe dezbaterea publică ce va avea loc în perioada următoare și într-o ședință de guvern apropiată cu siguranță că se va lua și o decizie în sens pozitiv. Interesul este, de fapt, să conștientizăm, atât cetățeni, cât și autorități, că tendința mondială este aceea de a reduce cât mai mult impactul deșeurilor, pentru că orașele trebuie să țină cont de ceea ce se întâmplă în actualitate, să se adapteze  tuturor cerințelor de mediu europene și mondiale.”

Întâlnirea dintre cei doi oficiali s-a concentrat și asupra altor subiecte de interes pentru locuitorii Capitalei, construcția unei noi instalații pentru tratarea și neutralizarea deșeurilor în Municipiul București, situația depozitelor de deșeuri care deservesc Capitala și administrarea Parcului Natural Văcărești.

Totodată, Ministerul Mediului și Primăria Generală a Municipiului București au convenit să colaboreze pentru demararea unui amplu program de educare și conștientizare a publicului în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor chiar din primii ani de școală.

Cele două părți nu au discutat însă despre distrugerea parcurilor prin organizarea, în sectoarele 3, 5 și 6, de exemplu, a unor așa-zis evenimente culturale. De asemenea, nu s-a discutat nici despre zgomotul, insuportabil, pe care îl produc asemenea ”reprezentații” în imediata apropiere a blocurilor de locuințe.   PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.