Acasă Economie București: NOSTRA SILVA – trei analize cu privire la “afacerile” cu pădurile...

București: NOSTRA SILVA – trei analize cu privire la “afacerile” cu pădurile României

DISTRIBUIȚI

 nostra-silva148672 – 300112017 –  Prima este reprezentativă pentru modul în care fondurile de investiţii – în speţă miliardarii grupaţi în jurul CONSERVATION CARPATHIA – abordează teritoriul României şi pe români. Cumpărarea unei obşti de moşneni este marcată de îndemnul “Să dăm lovitura!”. Gestionarea unor fonduri de vânătoare este pregătită sub sloganul “Să-i păcălim pe localnici!”… Despre planurile de a pune presiune pe Guvernul României … totul pentru a asigura mai multă putere organizaţiei care acaparează inima României.

 A doua analiza are deja un impact international. Este un reportaj al France 2, prin celebra emisiune CASH INVESTIGATION. Despre Ikea, Kronospan, Schweighofer şi afacerile lor în România. De văzut, de la minutul 46, cum înghite în sec Gerald Schweighofer şi cum i se umflă venele … în cele din urmă pleacă cu tot cu microfon. Emisiunea a fost urmărită de 3,1 milioane de telespectatori numai în Franţa.

A treia analiză prezintă, pentru prima dată, probe cu privire la livrarea de lemn din tăieri ilegale către KRONOSPAN Sebeş.

Despre planuri care să dea mai multă putere Conservation Carpathia

Consemnarea dezbaterilor din cadrul unei şedinţe a consiliului director al Fundaţiei Conservationa Carpathia demonstrează adevărata abordare a proiectului de acaparare a teritoriului României.

Sunt dezvăluite planurile de achiziţie a comunităţilor istorice de proprietari, în condiţiile în care membrii consiliului de administraţie al Conservation Carpathia aveau cunoştinţă de interdicţiile prevăzute de lege cu privire la înstrăinarea proprietăţilor obştilor de moşneni.

Avem acum şi o altă perspectivă a celebrei ”hărţi a tăierilor ilegale” şi a celor ”3 ha de păduri/oră care dispar în România” elaborată de GREENPEACE – totul a făcut parte dintr-un plan comun WWF, GREENPEACE, CONSERVATION CARPATHIA.

Se discută şi despre prietenii Conservation Carpathia: la acel moment Ladislav Miko (director al departamentului natură – DG Environment) făcuse un pas în spate, însă „un aliat cheie este în prezent pe poziţie”.

O întrebare legitimă, unul din aceşti ”aliaţi cheie” a fost Cristina-Daniela Paşca Palmer, care între 2011 – 2015 era  Șef de Unitate la Mediu, Schimbări Climatice, Resurse Naturale în cadrul Comisiei Europene?

Informații despre obști

“Există aproximativ o jumătate de duzină de Obști în aria vizată de proiectul nostru. Membrii obștilor nu au voie să își vândă proprietățile nimănui din afara obștii. Oricum, FCC poate aplica pentru a deveni membru în Obște și apoi să cumpere proprietăți de la alți proprietari ai Obștii pentru a dobândi rapid o majoritate.

Există câteva astfel de Obști în aria generală. Cristoph Promberger a spus că acum este momentul potrivit să intervenim și ”să dăm lovitura” cu primul mare lot de teren, de aproape 4000 ha din mai multe loturi de teren ale Obștii Rucăr. Ar fi bine să începem cu Obștea Rucăr pentru a stabili ”validarea conceptului” prin care FCC ar dobândit credibilitate reală.

Hansjoerg Wyss (HJW) a întrebat de câți bani este nevoie – Cristoph Promberger i-a răspuns: 2.780 ha x 2.200 € = 6,1 m € plus 1.030 ha pășune = 6,5 m € pentru întreaga Obște Rucăr. În total, putem achiziționa peste 3.800 ha la un preț mediu de aproximativ 1.700 €/ha.

Horațiu Hanganu (HH) a spus că este un moment bun pentru FCC să cumpere păduri ale Obștii Rucăr, deoarece Obștea are încredere în FCC.”

Situri Natura 2000

“Cea mai mare parte a ariei vizate de proiectul CARPATHIA are acum statutul de sit Natura 2000, care este rețeaua europeană a ariilor protejate. FCC lucrează acum la obținerea administrării și a managementului unora dintre aceste situri N2000 (a se vedea cazul OS Rasinari si OS Izvorul Florii – Sibiu)

În calitate de administrator, FCC s-ar putea impune asupra legii mediului, într-o anumită măsură. FCC trebuie să elaboreze planuri de management detaliate care să includă propuneri pentru viitoare Parcuri Naționale.

Pădurarii și administrația trebuie să stea pe loc.

Hugh F-Smith (HFS) a spus că dacă ar trebui să demonstrăm o administrare exemplară a siturilor noastre N2000, atunci am avea oportunitatea să derulăm programul în întreaga Românie.

Toby Aykroyd  – CE a elaborat un proiect de dezvoltare a unor directive de ”management fără intervenție”. TA s spus că se speră să se obțină o finanțare oficială pentru un asemenea ”management fără intervenție”. Chestiunea folosirii amenzilor din tăieri ilegale pentru astfel de scopuri ar fi o altă posibilă sursă de venit”.

Arii de vânătoare

“FCC a înregistrat o Asociație a Vânătorilor, MZ este Președintele. Păstrăm o poziție discretă. Încercăm să obținem administrarea a trei arii de vânătoare aflate în aria proiectului. Dacă putem lua niște arii de vânătoare, putem lua în considerare doar vânătoarea de mistreți în apropierea satelor pentru a-i calma pe localnici, dar nu ar trebui vânat nimic altceva.

FCC a fost recent abordată de către vânători privați pentru a li se alătura în scopul de a obține procentul de 51% necesar pentru a controla zona. Nu i-am refuzat imediat, ci am obținut o mulțime de informații „din interior” de la acei indivizi și eforturile pe care le fac, CEEA CE A AJUTAT SĂ ÎI PUTEM PĂCĂLI. Mai important, cerința de 51% expiră în 2 săptămâni, așa că FCC va amâna alinierea cu ei, care sunt convinși că ne vom asocia! Această strategie asigură faptul că nimeni nu va avea o majoritate de 51% iar aria de vânătoare va fi cel mai probabil scoasă la licitație.”

Strângerea de fonduri

“Fundația OAK – Cristoph Promberger a transmis că poziția este foarte pozitivă. OAK se gândește la o donație de 2.500.000 € plus 10% pentru fondul de dotare. Kristian Parker, directorul Fundației OAK, a aprobat grantul.

Fundația JAF – proprietarii Esprit: Cristoph Promberger a făcut o prezentare lui Juergen și Anne Friedrich de la JAF Foundation în Zurich în decembrie și a aplicat pentru 4,2 m € plus 10% pentru fondul de dotare.

Fundația MAVA a aprobat un prim grant de 200.000 CHF pentru achiziția de păduri, o bază de date GIS, și o primă analiză a animalelor sălbatice. Cristoph Promberger și Hugh F-Smith au propus Comitetului să caute finanțare suplimentară de 300.000 CHF pentru dezvoltarea unui joc Facebook „Groundswell”.

GRASS VALLEY TRUST – Cristoph Promberger a spus că FCC a fost contactată de către Grass Valley Trust pentru finanțare. Sunt interesați să viziteze FCC în România în martie în vederea unei donații de 500.000 €.

Fundația AAGE V. JENSEN – MJ a spus că a fost creată în 2007 de către un tâmplar din Danemarca. El a lăsat o moștenire care este acum cea mai mare fundație de mediu și fac donații anuale de 50 – 100 m €. MJ are acces printr-un coleg la un membru al comitetului director al Fundației Jensen și ei par destul de interesați. Cristoph Promberger a spus că FCC a depus o pre-propunere pentru 10 m € plus 10% pentru fondul de dotare.

ARCADIA FUND – Lisbet Rausing – Cristoph Promberger a explicat încă o dată cât de diferit funcționează această fundație. Nu poți aplica pentru un grant –  dacă le place ce văd, ei vor invita FCC să facă o prezentare a obiectivelor lor, iar Arcadia va decide dacă va dona ceva și cât. CP este în contact cu Lisbet Rausing, care intenționează să viziteze proiectul anul acesta.

PL a spus că networkingul este cheia strângerii de fonduri. A se vedea exemplul STANHOPE CAPITAL – ei se ocupă de averea a 60 de familii – 10% din ei sunt țintă.”

Propunere LIFE+

“DG Environment a încurajat FCC să aplice pentru o sumă mai mare decât cea gândită inițial. Cristoph Promberger a spus că ținând cont de DG Environment, a aplica pentru o sumă mai mare, de 7m € .

Hugh F-Smith a spus că dacă aplicația FCC va avea succes, dată fiind prioritatea siturilor N2000, „validitatea conceptului” trebuie să ne pună într-o poziție foarte bună pentru a putea derula programul în întreaga Românie.

Hansjoerg Wyss a întrebat cum va fi formulată propunerea. BPF – 25% din activitățile proiectului trebuie să demonstreze acțiuni clare de conservare, din care pot face parte și achizițiile de terenuri. Obiectivul suprem este de a re-sălbătici aria N2000 – ceea ce va da FCC multă putere.

Toby Aykroyd a sugerat că sunt probleme cu aplicarea pentru finanțarea LIFE+ din cauza inabilității de a asigura cofinanțarea 50-50. El a spus că Ladislav Miko (director al Departamentului Natură, DG Environment) a pășit la o parte iar un aliat cheie este în prezent pe poziție până când sperăm că acesta va reveni la dg environment”.

Cooperarea cu Anders Holch Povlsen

“Anders Holch Povlsen a spus că încă este indecis dacă să intre în proiectul FCC și să își doneze terenurile Fundației – ar putea decide să facă acest lucru în viitor.

Cristoph Promberger a spus că nu putem avea proprietari de terenuri individuali amestecați în proiectul nostru, așa că atunci când a fost să îl vadă pe Anders Holch Povlsen P la Glenfeshie, el s-a bucurat că Anders Holch Povlsen ia în considerare achiziționarea a 17 – 20.000 ha de teren la granița sud-estică a ariei vizate de proiectul FCC. Astfel, eforturile lui AHP sunt aliniate cu politica FCC, dar vor rămâne două corpuri separate, care nu vor reprezenta niciun risc pentru celălalt partener. În total, implicarea lui AHP ne va da control asupra unei mari arii de teren/pădure.

Anders Holch Povlsen pune în evidență presiunea la care ne supunem printr-un cadru legal și funcțional labil. Avem nevoie de avocați cu experiență – probabil un ONG – HJW își asumă responsabilitatea de a investiga cine ar putea fi acești indivizi sau organizații.

Cristoph Promberger a spus că am putea achiziționa peste 10.000 ha în următoarele 12 luni – e nevoie de aproximativ 25m €. Anders Holch Povlsen a întrebat dacă am putea cumpăra obștea. CP a spus că putem, dar ar putea fi nevoie de 12 luni de pregătire.”

Cooperarea cu WWF/GREENPEACE

“Hansjoerg Wyss a întrebat despre implicarea Greenpeace. Cristoph Promberger a făcut o prezentare despre modul de funcționare al Greenpeace – Greenpreace Germany, Greenpeace Finland și Greenpeace Romania. CP a spus că el deja a stabilit o relație bună cu ei.

Cristoph Promberger a spus că a avut discuții fructuoase cu WWF și Greenpeace despre o campanie pentru pădurile Ronâniei.

Greenpeace Rusia lucrează la o hartă a pădurilor virgine bazată pe tehnici de identificare de la distanță, care a fost anunțată să fie publicată în iulie 2011. Această hartă va fi folosită pentru a pune presiune pe Guvernul României. Mai mult, WWF, Greenpeace și FCC lucrează la identificarea a 5 zone de-a lungul Carpaților, pentru a arăta proporția tăierilor ilegale. O campanie va fi lansată pe baza acestor rezultate”.

Comunicare

“Hansjoerg Wyss a spus că dacă ne uităm în jur, cu excepția lui HH nu sunt români membri fondatori în Comitetul director. Suntem toți străini.

O altă problemă este că nu vorbim despre o fundație așa ca în SUA, Elveția, cu mecanisme legale. El a spus că are posibilitatea de a da în judecată guvernul american dacă dorește.

A face din FCC un organism bine-stabilit și bine-văzut este o muncă delicată. El a întrebat dacă nu ar fi util pentru FCC să aibă mai mulți membri Români în conducere?

PB a spus că ea consideră că dacă Fundația noastră EȘUEAZĂ, gestionarea ei ar putea fi PASATĂ unei alte fundații”

Clanul Oaie, partenerul Kronospan

Parchetul de pe lângă Judecătoria Brezoi a trimis în judecată 17 inculpaţi, 15 persoane fizice şi 3 persoane juridice, pentru tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual.

Dosarul penal trimis în instanţă reprezintă o mică parte dintr-o activitate infracţională mai complexă, care a avut ca rezultat tăierea rasă a peste 81.133 mc arbori, cu o valoare estimată de parchet la peste 1.600.000 euro. Raportat la valoarea prejudiciului, la 29 mai 2015 dosarul a fost declinat către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti.

Activitatea infracţională dezvăluită aici are loc începând cu luna iunie 2015, în condiţiile în care activitatea de exploatare din proprietatea forestieră a Obştii Moşnenilor Câinenii Mari, pentru anii 2012-2014, era anchetată deja în mai multe dosare penale.

Începând cu 6 iunie 2015, Obştea Moşnenilor Câinenii Mari încheie mai multe contracte de vânzare a masei lemnoase (un volum total de peste 11.000 mc) cu SC Generaly Crys Trans SRL, care angrenează în activitatea de exploatare şi alţi agenţi economici: SC Generaly Expl Forest G&G SRL, SC Generaly Arg Forest Partener SRL şi SC Wood Cutter SRL.

Pe scurt, infracţiunile au fost săvârşite prin metodele “clasice” ale hoţilor de lemn:

în majoritatea locaţiilor partizilor autorizate spre exploatare au fost executate tăieri fără drept şi sustrageri de arbori care nu purtau marca silvică, sub pretextul “prejudiciilor” de exploatare;

extinderea abuzivă a traseului unui drum de tractor;

construirea neautorizată a unui drum de tractor;

exploatarea cu prioritate a arborilor de dimensiuni mari în partizile autorizate pentru “rărituri”;

depăşirea posibilităţii pe 10 ani reglementată de amenajamentul silvic pentru anumite parcele;

tăierea fără drept de arbori din partizi care nu erau autorizate spre exploatare;

neexecutarea de către organele silvice a controalelor în partizile autorizate spre exploatare sau efectuarea acestor controale “din birou”;

acordarea de foloase necuvenite reprezentanţilor proprietarului, preşedintelui obştii Teodosescu Marian Dan şi vicepreşedintelui Grejdan Viorel, pentru ca aceşia “să tacă din gură şi să meargă treaba”;

consemnarea de date false în avizele de însoţire a materialului lemnos;

ascunderea utilajelor şi a registrelor de evidenţă a masei lemnoase.

Materialul exploatat ilegal a fost transportat în rampa primară a SC Generaly Crys Trans de unde ulterior a fost livrat mai multor beneficiari, unul dintre aceştia fiind SC KRONOSPAN SA SEBEŞ.

Cu titlu de exemplu, indicăm o parte din avizele de însoţire care consemnează SC KRONOSPAN SA SEBEŞ ca destinatar final al masei lemnoase exploatate ilegal:

avizul seria AP nr. 2135236 din 7.10.2015 – 30,73 mc;

avizul seria AP nr. 2135241 din 8.10.2015 – 9,76 mc;

avizul seria AP nr. 2135242 din 8.10.2015 – 20,35 mc;

avizul seria AP nr. 2135313 din 15.10.2015 – 16,45 mc

avizul seria AP nr. 2135318 din 16.10.2015 – 30,17 mc.

Este momentul ca şi SC KRONOSPAN SA să răspundă pentru prejudiciul creat pădurilor României şi să își asume public responsabilitatea pentru neregulile din lanțurile sale de aprovizionare cu masă lemnoasă! – sursa: Nostra Silva. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.