Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Primul termen în procesul în care FACIAS cere statului român recuperarea...

București: Primul termen în procesul în care FACIAS cere statului român recuperarea Tezaurului României

DISTRIBUIȚI

tezaurul-romaniei148540 – 200112017 –   Vineri, 20 ianuarie 2017, la orele 9.00, la Curtea de Apel București are loc primul termen în procesul intentat de Fundația pentru Apărarea Drepturilor Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) statului român. Deoarece statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, încearcă să nu își asume responsabilitatea de a recupera Tezaurul României, FACIAS va solicita instanței introducerea în cauză a Ministerului Afacerilor Externe. Prin această acțiune, FACIAS cere instanței să oblige instituțiile competente să întreprindă demersuri concrete privind restituirea Tezaurului României după împlinirea a mai bine de 100 de ani de când Tezaurul României a fost înstrăinat.

Prin această inițiativă FACIAS este prima și, până în prezent, singura organizație care a acționat pentru responsabilizarea și obligarea statului român în întreprinderea unor demersuri concrete privind restituirea Tezaurului României. Până în acest moment negocierile cu Rusia nu au avut ca efect decât două restituiri simbolice, în anul 1936 și în anul 1956, în prezent partea nerestituită din Tezaurul României fiind evaluată la 3.2 miliarde de euro. Deși, prin acest demers, FACIAS încearcă să readucă Tezaurul României în proprietatea statului român, fără să urmărească vreun interes propriu sau un beneficiu patrimonial, această acțiune s-a lovit încă de început de o atitudine ostilă. La finalul anului 2016, Judecătoria Sectorului 1 a pus în vedere FACIAS să achite taxa judiciară de timbru în valoare de 144.003.605 lei, calculată la valoarea Tezaurului estimat la 3,2 mld euro, chiar dacă finalitatea procesuală o reprezintă îmbogățirea patrimonială a statului român.

 Cu toate acestea FACIAS va continua să susțină  remedierea acestui  prejudiciu major adus întregului popor român, prin responsabilizarea autorităților și recuperarea Tezaurului României cu mențiunea că, prin lipsa unor demersuri efective sau inițiative de recuperare a valorilor înstrăinate, statul român îi prejudiciază pe toți cetățenii români.   PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.