Acasă Politic Elveția: România – președinte al Conferinței pentru Dezarmare de la Geneva

Elveția: România – președinte al Conferinței pentru Dezarmare de la Geneva

DISTRIBUIȚI

Adrian Vierița148579 – 230112017 – România face parte din grupul celor șase state (P6) care vor deține, pe parcursul anului 2017, prin rotație alfabetică, președinția Conferinței pentru Dezarmare (CD). România își va exercita mandatul în perioada 23 ianuarie – 19 februarie 2017, fiind prima țară care va conduce lucrările Conferinței în 2017. Președinția este exercitată de ambasadorul Adrian Vierița, Reprezentant permanent al României pe lângă organizațiile internaționale de la Geneva.

Preluarea președintei CD reprezintă o nouă oportunitate pentru România de a reitera sprijinul politic ferm pentru acest for multilateral de negociere în domeniul dezarmării și pentru eforturile de revitalizare a activităților sale, prin adoptarea cât mai curând posibil, prin consens, a unui program de lucru.

În calitate de stat care va asigura prima președinție în 2017, România a demarat consultări cu grupurile regionale și cu statele membre ale acestui for, în vederea identificării temelor care ar putea coagula consensul membrilor CD și a direcțiilor realiste de acțiune în timpul președinției române.

 De la înființarea sa în 1979, Conferința pentru Dezarmare de la Geneva s-a consacrat sub sintagma de “unic for de negocieri multilaterale în domeniul dezarmării”. Sub auspiciile acesteia s-au negociat principalele documente juridice multilaterale în domeniu: Tratatul pentru neproliferarea armelor nucleare (NPT), Convenția privind interzicerea armelor biologice (BWC) și chimice (CWC), Tratatul pentru interzicerea totală a testelor nucleare (CTBT). Conferința pentru Dezarmare este forumul consacrat pentru realizarea de progrese pe temele de interes larg în domeniul dezarmării nucleare și neproliferării, precum negocierea unui tratat de interzicere a producției de material fisionabil în scopuri militare (FMCT). În prezent, Conferința pentru Dezarmare are în atenție următoarele teme: dezarmarea nucleară (ND), prevenirea cursei înarmărilor în spațiul extra-atmosferic (PAROS), garanțiile negative de securitate (NSA), transparența în domeniul armamentelor. Activitatea de fond a Conferinței a rămas blocată în ultimii ani din cauza imposibilității adoptării, prin consens, a programului de lucru.. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.