Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Lipsa de transparență în modificarea actelor normative care reglementează amnistia şi graţierea...

Lipsa de transparență în modificarea actelor normative care reglementează amnistia şi graţierea a declanşat un val de proteste în ţără. Mobilizarea s-a făcut prin rețelele de socializare

DISTRIBUIȚI
Sursă foto : Cristian Vasile
sursa foto: Dan Mihai Bălănescu
sursa foto: Dan Mihai Bălănescu

148570 – 230112017 – Intenția Guvernului de a modifica, fără consultare publică, legislația privind amnistia și grațierea a inflamat opinia publică, duminică seara aproximativ 30.000 de protestatari, conform aprecierilor participanților, ieșind pe străzile Capitalei şi alte câteva mii în alte mari oraşe ale României, pentru a manifesta împotriva lipsei de transparență a guvenanților în promovarea acestor acte normative.

Inițial, protestul a început în Piața Universității, pentru ca ulterior manifestanții să pornească în marș pe traseul Piața Victoriei – sediul PSD – sediul ALDE.

Aceştia au purtat pancarte cu mesaje precum “Acasă e cald şi bine dar eu strig şi pentru tine” ,  “Stop legii hoţiei”, unii dintre aceştia având elefanţi in braţe care făceau trimitere la afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis care a denumit aceste două proiecte de lege, ca fiind doi elefanţi.

Protestatarii au zăbovit pentru aproximativ jumatate de oră în faţa Guvernului, pentru ca mai apoi să se îndrepte spre sediile PSD şi  ALDE.

Deși unele televiziuni de știri anticipau violențe, mergându-se până la acuzații de lovitură de stat, protestul a fost pașnic, nu s-a forțat intrarea în instituții, nu au fost rupte cordoanele de jandarmi și nu s-a înregistrat nici un act de violență, manifestanții cerând renunțarea la cele două ordonanțe de urgență și adoptarea unei decizii în consens cu întreaga societate. De altfel, președintele PSD, Liviu Dragnea, liderul principalului partid de guvernare, a cerut ministrului de Interne să retragă paza asigurată de jandarmi la sediul  central al partidului.

Comparativ cu alte proteste civice, de această dată nu s-au mai auzit scandările ritmice, sacadate, caracteristice suporterilor sportivi, așa cum s-a întâmplat în 2012, înaintea căderii guvernului Boc.

Manifestații împotriva inițiativelor guvernului privind amnistia și grațierea au avut loc, duminică, și în mai multe capitale europene – la Londra, Copenhaga, Paris și Roma românii din afara țării susținând protestele de la București.

În Piața Universității, și-a făcut apariția și președintele Klaus Iohannis, dând astfel un semnal protestatarilor că le susține revendicările. În Piața Universității, Iohannis a spus că ”o bandă de politicieni care au probleme cu legea doresc să schimbe legislația și să slăbească statul de drept. Românii sunt, pe bună dreptate, indignați”.

De altfel, prin participarea sa la ședința de Guvern de miercuri, președintele este cel care a semnalat opiniei publice intenția guvernanților de a modifica cele două acte normative și a împiedicat adoptarea lor prin ordonanță de urgență.

Comunicatori ai principalului partid de guvernământ au minimalizat manifestațiile, afirmând în mod repetat că protestele sunt inutile și nejustificate pentru că Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectele de acte normative.

Potrivit celor prezenţi, manifestaţiile vor continua pânâ când proiectele de lege vor fi retrase definitiv.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.