Acasă Economie SUA: Atenție la dolar

SUA: Atenție la dolar

DISTRIBUIȚI

dolari148439 – 160112017 – Politica fiscala promovata de presedintele american Donald Trump va duce la aprecierea dolarului comparativ cu alte valute, ceea ce pentru Romania ar insemna o stimulare a exporturilor, dar pe de alta parte ar putea crea probleme cu lichiditatea in piata, a declarat, duminica, la Digi 24, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

”Politica fiscala, pentru ca va stimula cresterea economica, ceea ce va duce la inflatie, va face sa creasca ratele dobanzii in SUA, iar o crestere a ratei dobanzii va face ca dolarul sa se aprecieze. In tarile emergente, cum e si Romania, aceasta apreciere a dolarului comparativ cu leul pe de-o parte va stimula exporturile, ceea ce e un efect pozitiv pentru cresterea economica din Romania, dar pe de alta parte, ar putea crea (…) probleme cu lichiditatea din piata, prin depreciere, vor tensiona bilanturile si o depreciere a leului ar adauga presiuni inflationiste”, considera Croitoru.

Potrivit consilierului guvernatorului BNR, Trump vrea sa accelereze cresterea economica atat prin stimularea cheltuielilor militare, cat si prin pe cheltuielile cu infrastructura.

In acelasi timp, noul presedintele al SUA, revine la protectinism, adica taxe in legatura cu importurile: ”Daca va promova acest lucru, atunci va limita importurile din alte tari. Vor avea de suferit cei care exportau in SUA. Pe termen lung protectionismul nu este benefic niciunde”, a adaugat Croitoru.

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat sambata impotriva tendintelor protectioniste atribuite presedintelui ales Donald Trump, amintind exemplul crizei financiare din 2008 si insistand asupra necesitatii de a ”avansa impreuna”, potrvit AFP.

Victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale americane a dus la aprecierea dolarului, inclusiv fata de euro, iar continuarea tendintei va determina accelerarea inflatiei in zona euro peste asteptarile Bancii Centrale Europene (BCE), potrivit unei analize a Oxford Economics, transmite Bloomberg. Rata inflatiei din zona euro a urcat in decembrie la 1,1%.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.