Acasă Externe SUA: Obama, ultimul discurs în fața națiunii: ”Am reușit!”

SUA: Obama, ultimul discurs în fața națiunii: ”Am reușit!”

DISTRIBUIȚI

obama148384 – 120112017 –   Cu zece zile înainte de ceremonia de predre a Casei Albe către Donald Trump, președintele Barack Obama a susținut marți, la Chicago, în fața a 20.000 de oameni, discursul său de adio, transmis de toate marile rețele de televiziune.

”Nu obții schimbarea doar sperând.” Acesta a fost mesajul lansat de Barack Obama suporterilor săi din întreaga țară în cadrul unui discurs emoțional care a conținut îndemnul de a lupta împotriva ”amenințărilor la adresa democrației”, a fisurilor apărute în societatea americană, a disensiunilor rasiale care învăjbesc oamenii și a apatiei cu care este protejată democrația.

Barack Obama a făcut recurs la mesajul care l-a propulsat spre Casa Albă în urmă cu 8 ani, mesaj pe care l-a transformat într-un apel către unitate în viitor: “Da, putem. Da, am reușit. Da, putem.”, al cărui accent a fost completat cu trei propoziții scurte: “Arătați-vă. Implicați-vă. Fiți perseverenți.”

Președintele american Barack Obama își încheie al doilea mandat cu o cotă de popularitate de invidiat, dar învins din punct de vedere politic, afirmă comentatorii CNN.

În discursul său, Barack Obama și-a trecut în revistă președinția, marcată atât de succese, cât și de eșecuri. Printre realizările enumerate s-au aflat Obamacare și drepturile civile pentru minoritățile sexuale. El a subliniat, însă, că munca sa nu s-a încheiat.

”Democrația nu cere uniformitate. Fondatorii noști s-au certat și au făcut compromisuri și s-au așteptat ca și noi să facem la fel. Însă au știut că democrația necesită un simț al solidarității – ideea că, în pofida diferendelor noastre externe, suntem împreună în asta, ne ridicăm și cădem ca unul”, a spus liderul de la Casa Albă.

Admițând că, deocamdată, politicile sale sunt blocate la Washington, Obama a recunoscut că “pentru fiecare doi pași în față, avem senzația adesea că facem un pas în spate”.

“Democrația se poate prăbuși când cedăm în fața fricii. Deci, așa cum noi, a cetățeni, trebuie să rămânem vigilenți în fața agresiunii externe, trebuie să ne păzim împotriva unei slăbiri a valorilor care ne fac cine suntem”, a insistat președintele american.

De asemenea, el a avertizat în legătură cu o izolare a SUA, spunându-le democraților că numai prin implicarea în discursul politic real pot spera să reînnoiască viziunea bazată pe speranță care l-a adus pe el la Casa Albă în urmă cu opt ani.

“După opt ani ca președinte al vostru, încă mai cred acest lucru. Și nu este numai credința mea. Este inima bătând a ideii noastre americane – experimentul nostru îndrăzneț de autoguvernare”, a adăugat Obama.

Discursul lui Obama este încununarea unui turneu de adio ce a durat câteva luni, marcat de interviuri în presa scrisă și la posturile de televiziune, dar și de eforturile Casei Albe de a documenta administrația actuală. În toată această perioadă, el a încercat să sublinieze realizările președinției sale folosind date statistice care arată că țara este într-o situația mai bună decât în urmă cu opt ani.

Președintele Obama și-a recunoscut succesorul, pe Donald Trump, spunând că este angajat pentru un transfer pașnic al puterii. A avertizat, însă, că pentru a avansa, democrații trebuie să îl respecte pe comandantul lor suprem.

Obama, care s-a adresat problemelor legate de rasă în diverse momente ale mandatelor sale, a îndemnat americanii, în discursul său de adio să depună mai multe eforturi pentru a înțelege greutățile cu care se confruntă ceilalți. După ce, în cei opt ani de mandat al său, tensiunile inter-rasiale au intrat într-o nouă eră, Obama a îndemnat oamenii să identifice diferendele și să se reconcilieze.

Președintele Obama i-a mulțumit în discurs soției sale, Michelle. “În ultimii 25 de ani, ai fost nu numai soția mea și mama copiilor mei, ci cea mai bună prietenă a mea. Ți-ai asumat un rol pe care nu l-ai cerut și l-ai făcut al tău cu grație și tărie și stil și bună dispoziție. Ai făcut din Casa Albă un loc care le aparține tuturor”, a afirmat președintele.

Venind la Chicago pentru discurs, Barack Obama încearcă să capitalizeze valul de susținere din ultimul an de mandat. El a renunțat la Biroul Oval de la Casa Albă pentru ultimul său discurs oficial, alegând un oraș unde a început ascensiunea sa politică și unde și-a declarat victoria în 2008 și în 2012.

Luminile unui zgârie-nori din oraș au fost aprinse pentru a scrie “Mulțumim Obama”.

Președintele și-a planificat acest discurs de luni de zile, au dezvăluit consilierii săi. El a formulat temele mari în timp ce se afla în vacanță în Hawaii și a început să îl scrie în ultima săptămână. El și-a informat echipa că vrea să rostească discursul în orașul său natal, o premieră pentru un președinte.

Atunci când sa-a întors la Washington, miercuri dimineața, a fost al 1.293-lea și ultimul zbor al lui Obama la bordul Air Force One.   PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.