Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Virgil Măgureanu, din nou la Parchetul General

Virgil Măgureanu, din nou la Parchetul General

DISTRIBUIȚI

virgil-magureanu148500 – 180112017 –   Fostul șef al SRI Virgil Măgureanu este audiat la Parchetul General, pentru a doua oară, în dosarul ”Mineriada”, după ce zilele trecute au fost în fața procurorilor și fostul președinte Ion Iliescu și fostul prim-ministru Petre Roman. În acest dosar, Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu și Gelu Voican Voiculescu au fost puși sub inculpare de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție la sfârșitul anului 2016, procurorii acuzându-i de infracțiuni contra umanității și pentru reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității din iunie 1990.

Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 va fi redeschis, după ce procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul acelor evenimente, instanţa supremă urmând să hotărască dacă va confirma decizia.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat, în luna septembrie 2014, să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei. În cauza „Mocanu și alții împotriva României”, Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului a constatat încălcarea de către România a articolelor 2, 3 și 6, după ce reclamanții Anca Mocanu, Marin Stoica și Asociația 21 Decembrie 1989 s-au plâns de ineficiența cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990, potrivit unui comunicat publicat de Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România.

Mineriada din iunie 1990 este numele sub care sunt cunoscute evenimentele care au avut loc în perioada 13 – 15 iunie 1990 în Bucureşti, când forţele de ordine, susţinute de mineri, au intervenit în forţă împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii şi a populaţiei civile. Acesta evenimente s-au soldat cu şase morţi şi 746 de răniţi, conform datelor oficiale.   PROMPT MEDIA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.