Acasă Externe Bruxelles: Angajament de substanță al României pentru Georgia

Bruxelles: Angajament de substanță al României pentru Georgia

DISTRIBUIȚI

149090 – 16022017 –  În contextul participării la reuniunea miniştrilor NATO ai Apărării, miercuri 15 februarie, la Bruxelles, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leș, a avut o întrevedere bilaterală cu omologul georgian, Levan Izoria. Schimbul de opinii s-a concentrat pe modalităţile de aprofundare a dialogului bilateral în domeniul apărării, evoluţiile recente ale situaţiei regionale de securitate şi cooperarea NATO – Georgia.

Gabriel Leș a reiterat sprijinul ţării noastre pentru aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Georgiei, pentru care partea georgiană a adresat mulţumiri. Din această perspectivă, ministrul român a apreciat progresele înregistrate de Georgia în domeniul reformei apărării şi participarea operaţională consistentă la eforturile Alianţei de consolidare a securităţii şi stabilităţii regionale şi internaţionale, în special în Afganistan.

Progresele importante înregistrate în implementarea pachetului individualizat de măsuri de sprijin al NATO pentru Georgia au fost salutate de delegaţia română. În acest sens, ministrul Leş l-a asigurat pe omologul georgian de angajamentul de substanţă al României în această direcţie, precum şi în realizarea interoperabilităţii forţelor armate georgiene cu cele aliate. În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, interlocutorii au reafirmat susţinerea pentru continuarea dezvoltării relaţiilor bilaterale în domeniul apărării, în special prin participarea la exerciţii multinaţionale şi alte activităţi practice de pregătire a personalului militar.

În cursul discuţiilor, au fost abordate şi aspecte privind evoluţia situaţiei de securitate din zona Mării Negre şi rolul NATO în această regiune.

Mulțumiri pentru Portugalia

Tot în marja reuniunii ministeriale NATO de la Bruxelles, miercuri 15 februarie, ministrul Leș a avut o întrevedere cu omologul portughez, José Alberto Azeredo Lopes. Au fost abordate teme de interes reciproc, fiind vizate atât modalităţile de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale în domeniul apărării, cât şi aspecte privind cooperarea în context aliat. S-a agreat intensificarea cooperării practice dintre forţele armate române şi portugheze, în domenii specifice precum exerciţiile multinaţionale, Cyber Defence, CBRN şi medicină aeronautică, care urmează să fie dezvoltate în viitoarea reuniune a Comisiei mixte formată din reprezentanţii celor două ministere ale apărării.

Ministrul român a evidenţiat eforturile naţionale pentru realizarea prezenţei avansate a NATO pe teritoriul României şi la Marea Neagră şi a mulţumit părţii portugheze pentru participarea de substanţă la operaţionalizarea Brigăzii Multinaţionale de la Craiova. A exprimat, totodată, aprecierea pentru efortul şi susţinerea demonstrată de partenerul portughez în ceea ce priveşte derularea programului de achiziţie a avioanelor de luptă F-16, precum şi pentru instruirea piloţilor militari şi a personalului ce asigură mentenanţa acestor aeronave, reconfirmând intenţia de a continua colaborarea în domeniul Forţelor Aeriene.

Ministrul portughez al Apărării a prezentat eforturile autorităţilor de la Lisabona pentru dezvoltarea iniţiativelor de contracarare a ameninţărilor din sudul Alianţei, cu accent pe cele generate de actorii nonstatali, terorism şi migraţia ilegală. A evidenţiat necesitatea asumării unei responsabilităţi sporite de către diverşi actori în acestă direcţie, inclusiv NATO, şi a sugerat aprofundarea dialogului şi cooperării bilaterale pe această temă, în perspectiva unei eventuale contribuţii comune la eforturile internaţionale.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.