Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Monica Macovei: Vreau ca Republica Moldova și Ucraina să rămână pe...

Bruxelles: Monica Macovei: Vreau ca Republica Moldova și Ucraina să rămână pe drumul european

DISTRIBUIȚI

148958 – 10022017 –  Europarlamentarul Monica Macovei a moderat miercuri, 8 februarie 2017, la Bruxelles, dezbaterea publică despre Acordurile de asociere cu Uniunea Europeană ale Republicii Moldova și Ucrainei, organizată împreună cu asociația Expert Forum din România.

Intitulată ”Acordurile de Asociere, dincolo de retorică. Încearcă cu adevărat guvernele din Chișinău și Kiev să facă pași pentru a fi mai aproape de UE?”, dezbaterea a strâns participanți din România, Republica Moldova și Ucraina, experți, organizații neguvernamentale, ziariști, ambasadori, șefii Misiunilor Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană, reprezentanți ai Comisiei Europene – DG NEAR ​(fosta DG Extindere a UE) ​și europarlamentari.

”Suntem foarte îngrijoraţi şi foarte preocupaţi de Republica Moldova și Ucraina. Primul lucru pentru a corecta o problemă este să recunoşti că aceasta există. Dacă spui că nu e adevărat, că lucrurile merg bine, nimeni nu te mai bagă în seamă, pentru că asta înseamnă că nu vei corecta nimic. Dacă autoritățile din Republica Moldova ar ​v​eni​ și ​ar​ spune​, de pildă, că procurorul general nu e independent, ​că ​nu s​-​a investigat furtul miliardului, ​că​​ ​un singur om este la închisoare​, iar ​ceilalți au rămas cu banii şi nepedepsiţi, atunci mai au o şansă să îi creadă partenerii europeni”, a declarat Monica Macovei.​

Invitații au discutat despre statut de drept, traseul european al celor două țări și politicile​ energetice și au prezentat opinii despre cum și cât își fac ​guvernele de la Chișinău și Kiev treaba onest și eficient pe Agenda de asociere.

”Pentru că oficialii, mai ales din Moldova, au criticat protestele și demonstrațiile din stradă, au fost proiectate imagini cu demonstrațiile non-violente din România, împotriva unui guvern imoral și a hoților din politică, arătând că oamenii revoltați, încăpățânați în bine și care stau în stradă de multe zile pot schimba. Dacă nu astăzi, mâine, dar tot vor schimba”, a spus Monica Macovei.

Europarlamentarul Ana Maria Corazza Bildt, din Suedia, a „adus drama” în discuție, vorbind clar și direct despre influența Federației Ruse în Ucraina și cruzimea la care este supusă o mare parte din populația peninsulei Crimeea.

”Politicienii vin şi pleacă, naţiunile şi popoarele rămân. Eu vreau ca Republica Moldova și Ucraina să rămână pe parcursul european. Dar nu pot să rămână cu minciuni. Autoritățile din ambele țări trebuie să țină cont de propunerile și criticile venite din partea societății civile și a oficialilor europeni. Distanța dintre ce vrea populația din Republica Moldova și ce vor cei aflați acum la putere se adâncește cu fiecare clipă. Igor Dodon a spus public că vrea denunțarea Acordului de Asociere cu UE, pentru că ascultă de Putin, și nu de instituțiile europene. Oamenii trebuie să ştie că locurile de muncă și de învăţământ bune sunt în Europa, bursele sunt în UE, în vreme ce Rusia a adus sancţiuni financiare şi a determinat Moldova să piardă bani, nu a adus beneficii”, a mai spus Monica Macovei.

Hărțuirea ziariștilor independenți din presa scrisă și audio-vizuală din Moldova a fost descrisă pe larg de jurnaliști și organizații neguvernamentale, cu relatări despre închiderea unor posturi TV (cum este Jurnal TV din Chișinău) și riscul iminent de șantaj, amenințare și închidere a puținelor ziare sau site-uri de știri din Moldova.

”Când presa independentă este anihilată și șantajată, democrația dispare și se instaurează dictatura, un risc real și iminent în Moldova”, au susținut atât Monica Macovei, cât și jurnaliștii și organizațiile neguvernamentale din Moldova.

Corupția nepedepsită, justiția ”ocupată de politic sau corupție” au fost de asemenea prezentate și dezbătute. ”Un singur om, profesionist, independent și care este stâncă este suficient ca să schimbe paradigma și să pornească anchete imparțiale. Testul justiției este cel în care sunt anchetați și judecați și politicieni de la putere, nu numai din opoziție”, a afirmat Macovei.   PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.