Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Încheierea mandatului de președinte al Conferinței pentru Dezarmare, deținut de România

București: Încheierea mandatului de președinte al Conferinței pentru Dezarmare, deținut de România

DISTRIBUIȚI

149189 – 21022017 –  În perioada 23 ianuarie – 19 februarie 2017, România a deținut mandatul de președinte al Conferinței pentru Dezarmare (CD) de la Geneva, fiind primul stat din grupul celor șase state (P6 – România, Federația Rusă, Senegal, Slovacia, Africa de Sud și Spania) care a exercitat această funcție, prin rotație alfabetică, pe parcursul anului 2017. Președinția a fost exercitată de ambasadorul Adrian Vierița, Reprezentant permanent al României pe lângă organizațiile internaționale de la Geneva.

În calitate de stat care a asigurat prima președinție în 2017, România a avut consultări cu grupurile regionale și cu statele membre ale acestui for, în vederea identificării temelor care ar putea coagula consensul membrilor CD și a direcțiilor realiste de acțiune în timpul președinției române.

Pe baza consultărilor avute și în conformitate cu regulile de procedură ale CD, pentru eliminarea blocajului existent și identificarea unor poziții comune care să conducă la adoptarea unui program de lucru cu un mandat de negociere al Conferinței, astfel încât aceasta să-și poate îndeplini rolul său de unic forum multilateral de negociere în domeniul dezarmării, România a propus înființarea unui Grup de lucru, ca organ subsidiar al CD.

La data de 17 februarie 2017, Conferința pentru Dezarmare a adoptat, prin consensul statelor membre, decizia privind instituirea unui grup de lucru cu tema „Calea de urmat” pentru a identifica elementele comune care pot sta la baza adoptării de către Conferință a unui program de lucru cu un mandat de negociere.

Adoptarea acestei decizii creează premisele care ar putea conduce, prin organizarea de dezbateri pe teme aflate pe agenda Conferinței, dar și pe teme noi, încă neexplorate, la relansarea activității acesteia.

De la înființarea sa în 1979, Conferința pentru Dezarmare de la Geneva s-a consacrat sub sintagma de “unic for de negocieri multilaterale în domeniul dezarmării”. Sub auspiciile acesteia s-au negociat principalele documente juridice multilaterale în domeniu: Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare (NPT), Convenția privind interzicerea armelor biologice (BWC) și chimice (CWC), Tratatul pentru interzicerea totală a testelor nucleare (CTBT).

Conferința pentru Dezarmare este forumul consacrat pentru realizarea de progrese pe temele de interes în domeniul dezarmării nucleare și neproliferării, precum negocierea unui tratat de interzicere a producției de material fisionabil în scopuri militare (FMCT).

În prezent, Conferința pentru Dezarmare are în atenție următoarele teme: dezarmarea nucleară (ND), prevenirea cursei înarmărilor în spațiul extra-atmosferic (PAROS), garanțiile negative de securitate (NSA), transparența în domeniul armamentelor.

Activitatea de fond a Conferinței a rămas blocată, în ultimii ani, din cauza imposibilității adoptării, prin consens, a programului de lucru al acesteia.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.