Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: MAE organizează conferinţa internaţională “Spre o Curte Internaţională împotriva Terorismului?”

București: MAE organizează conferinţa internaţională “Spre o Curte Internaţională împotriva Terorismului?”

DISTRIBUIȚI

149065 – 15022017 –  Ministerul Afacerilor Externe organizează, la data de 16 februarie, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării al Regatului Spaniei și Asociația Internațională de Drept Penal, conferința internațională cu tema “Spre o Curte Internațională împotriva Terorismului?”.

Evenimentul urmăreşte să încurajeze continuarea procesului de reflecție pe marginea inițiativei româno-spaniole privind posibila creare a unei noi instanțe penale internaționale pentru sancționarea terorismului, în contextul dezbaterii mai ample la nivel global privind valorificarea instrumentelor oferite de dreptul internațional în combaterea acestui fenomen.

Discuțiile vor aborda aspecte relevante pentru iniţiativa amintită, vizând, printre altele, trecerea în revistă a cadrului juridic internațional relevant, argumentele pentru crearea unei instanţe internaţionale împotriva terorismului, problemele jurisdicţionale legate de înfiinţarea unei astfel de instanţe.

La conferință vor participa reprezentanți ai mediului academic internațional, cu bogată experiență în domeniu, membri ai comunității diplomatice locale și experți guvernamentali.

Evenimentul va contribui la conturarea abordărilor celor mai potrivite în plan internațional pentru eficientizarea luptei împotriva fenomenului terorist, indiferent de forma de manifestare.

România a lansat, la începutul anului 2015, un proces de reflecţie referitor la posibilitatea înfiinţării unei noi instanţe penale internaţionale împotriva terorismului.

Spania s-a alăturat iniţiativei, participând la demersuri comune de promovare la nivel bilateral și multilateral, iar Olanda a oferit sprijin la nivel tehnic.

Valoarea adăugată a acestei propuneri este reprezentată de fundamentarea luptei antiteroriste pe dimensiunea respectării dreptului internaţional şi a combaterii impunităţii, contribuind la consolidarea statului de drept în plan global. Folosirea dreptului internaţional penal ar avea un efect disuasiv şi de suplinire, dacă este cazul, a rolului autorităţilor naţionale, atunci când acestea nu au capacitatea sau nu vor să ancheteze sau să judece actele de terorism.

Iniţiativa a suscitat interes în rândul comunităţii internaţionale, exprimându-se apreciere pentru obiectivul său general: lupta împotriva terorismului prin instrumente bazate pe statul de drept şi pe dreptul internaţional penal.

Având în vedere complexitatea tematicii, România şi Spania şi-au propus continuarea acestor dezbateri pentru colectarea unui număr cât mai mare de puncte de vedere, care ar servi unei cât mai bune fundamentări a proiectului, inclusiv prin stimularea dialogului cu mediul academic și societatea civilă.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.