Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Marian Petrache, secretar general interimar al PNL atenționează: ”Bugetul pe 2017,...

București: Marian Petrache, secretar general interimar al PNL atenționează: ”Bugetul pe 2017, o colecţie de iluzii periculoase”

DISTRIBUIȚI

149053 – 15022017 –  Bugetul pe 2017 este o colecţie de iluzii periculoase, fără fundament economic. Un buget construit pe date manipulate, false, nerealiste, este de părere Marian Petrache, secretar general interimar al PNL. Din păcate, profesioniştii din comisia naţională de prognoză au girat aceste cifre, spune Petrache, care exemplifică: O creştere economică de 5,2%, mai mare cu aproape un procent faţă de toate estimările. Comisia Europeană a infirmat această prognoză, aşa cum o făcuse şi Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, dar şi însăşi Comisia Naţională de Prognoză în toamna anului 2015. Prognozele oscilează între 3,7% şi 4,4% și este greu de crezut că vom avea şi o creştere de 4,4%, pentru că bugetul Guvernului Grindeanu atacă exact motoarele de creştere: investiţiile publice, investiţiile private şi exporturile.

Un PIB nominal care se prognozează că va creşte de la 758 miliarde lei la 815,2 miliarde lei. Aici discutăm despre un buget care reporneşte inflaţia şi va diminua din puterea de cumpărare a populaţiei. Ce folos că leafa sau pensia a crescut puţin, dacă preţurile cresc şi ele?!

Depăşirea ţintelor de deficit este iminentă! Deficitul calculat pe metodologia Uniunii Europene (ESA) ne va crea probleme uriaşe pe anii următori. Toţi românii trebuie să ştie că anual plătim aproape 10 miliarde de lei dobânzi pentru datoria publică, adică mai mult decât alocările pentru Ministerul Educaţiei.

Așadar, spune fruntașul liberal, avem de-a face cu un buget fără viziune. ”O manieră pur contabilă: luăm de colo şi dăm dincolo! Nu are o filosofie: ce facem cu România? Ce sectoare economice dezvoltăm? Rămânem în continuare ruda săracă din UE? Cum putem crește productivitatea muncii şi, evident salariile, ca să avem o ţară ca afară? Sunt întrebări la care bugetul PSD nici măcar nu-şi propune să dea răspuns”.

De asemenea, Petrache consideră că bugetul pentru acest an este ”pregătit şi premeditat”, având ca scop ”folosirea discreţionară a banilor publici, în scop politic, de partid”.

OUG nr. 6/2017 transformă Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi face din Ministerul Dezvoltării un super-minister căruia i se acordă dreptul de a utiliza credite de angajament în valoare de 30 miliarde lei, adică peste 3,68% din PIB. Apoi a venit OUG nr. 9/2017 care suspendă cele mai importante prevederi ale Legii finanţelor publice (Legea nr. 500/2002). Mai precis, suspendă obligaţia respectării limitelor creditelor de angajament şi suspendă restricţia schimbării destinaţiei banilor. Mai mult, această ordonanţă împiedică orice formă de transparenţă în execuţia bugetară a creditelor de angajament şi elimină răspunderea penală dacă cineva îşi va bate joc de banii publici.

Petrache spune că sunt probleme mari pe partea de venituri: Supraestimarea veniturilor bugetare, ca pondere în PIB la peste 31,2%, în condiţiile unei noi relaxări fiscale implementate de la 1 ianuarie (TVA mai mică cu un procent, accize mai mici la carburanţi – minus supracciza de 70 euro la tonă, eliminarea taxei ”pe stâlp”), supraestimarea veniturilor din impozitul pe profit (+10,13%) sau impozitul pe venitul microîntreprinderilor (creştere cu peste 60,7%), supraevaluarea încasărilor din TVA (anticipează o creştere cu 4,77% în condiţiile unuei TVA mai mici şi în condiţiile în care efectele relaxării (efecte de runda a II-a) nu au apărut nici măcar în anul 2016, când TVA a scăzut cu 4 procente).

”Guvernul Grindeanu se contrazice, deoarece recunoaşte că în anul 2017 consumul se va tempera, deci de unde mai multe venituri din TVA?

Mai mult, avem un buget umflat cu 20 miliarde de lei din fonduri europene care ar trebui să fie decontate în anul 2017, deşi toată lumea ştie că autorităţile de management nu sunt acreditate încă şi că nu s-au lansat liniile de finanţare pe toate programele operaţionale. Nu trebuie să uităm faptul că PSD – 4 ani la guvernare cu Victor  Ponta, nu a demarat nici un proiect major din fonduri europene.

Despre problemele ”enorme pe partea de cheltuieli”, liberalul arată: ”Celtuielile cresc cu 15,50% faţă de anul 2016 și chiar dacă avem cheltuieli mai mari cu peste 15,5%, educaţia şi sănătatea sunt pe ultimul loc în priorităţile Guvernului. La capitolul cheltuieli de personal nu sunt prevăzute resurse pentru o nouă lege a salarizării unitare în sistemul public, mai mulţi ordonatori de credit chiar au spus – cu subiect şi predicat – că nu au asigurate resursele pentru plata salariilor pentru tot anul 2017, iar cele mai multe dintre promisiunile PSD din campanie sunt transferate pe umerii bugetelor locale: majorări salariale (educaţie, sănătate, funcţionari din administraţia publică)”. ”Guvernul Grindeanu a transferat povara cheltuielilor către administraţiile locale. Nicio speranţă că vom avea concretizate investiţii publice mari în anul 2017! Ministrul Transporturilor a fost cel mai sincer. Încă de la învestitură – a spus că nu speră la vreun kilometru de autostradă în acest an.

Riscuri determinate de acest buget: Supraestimarea veniturilor

Bugetul va transfera toată povara promisiunilor pe spinarea mediul de afaceri, a întreprinzătorilor mici şi mijlocii. Pe IMM-uri le aşteaptă vremuri extrem de grele. Ca să încaseze mai mult la buget, autorităţile de control vor presa la maximum mediul de afaceri. Petrache atenționează că există riscul ca în a doua parte a anului Guvernul să recurgă la diverse tertipuri pentru a introduce noi impozite/taxe, mai la vedere sau mai ascunse.

”Totodată, supraestimarea cheltuielilor va aduce la sapă de lemn mare parte dintre administraţiile locale pentru că acestea vor trebui să acopere din resursele proprii şi din mărunţişul primit de la Guvern cheltuielile cu salariile, funcţionarea serviciilor publice locale, renovările şcolilor care nu au autorizaţii etc. Angajarea de cheltuieli în anul 2017 (credite de angajament) va transfera povara financiară pe anii următori! Cine le va plăti? Nu tot noi? Nu este un dezastru să ai deficit bugetar, dacă te împrumuţi să investeşti, iar investiţia începe să producă la rândul ei! Deci, întrebarea cheie este – ce face Guvernul Grindeanu cu deficitul? Din păcate, deficitul pe care îl va crea Guvernul Grindeanu nu este generat de investiţii generatoare de noi locuri de muncă! Este un deficit care va crea bucurie socială pe termen scurt şi multă tristeţe pe termen lung”, conchide Petrache.   PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.