Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Peste 55.000 de morți ”au primit” carduri de sănătate de la...

București: Peste 55.000 de morți ”au primit” carduri de sănătate de la CNAS

DISTRIBUIȚI

148912 – 080212017 – Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a emis carduri de sănătate pentru aproape 55.600 de persoane moarte și a dublat cardurile pentru alte 150.000 de români, scrie Libertatea.ro. Mai mult, CNAS a efectuat ”plata nejustificată, în sumă estimată la 8.23 milioane lei, către furnizorul soluției informatice a cardului național de asigurări sociale de sănătate, reprezentând achiziția echipamentului Unitate de management, fără documente justificative legale care să probeze transferul dreptului de proprietate al acestuia”, se arată în notele Curții de Conturi care au fost publicate după controalele efectuate.

Tot în urma controlului a rezultat că planul pentru investiția banilor a fost făcut pe genunchi pentru că nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce privește proiectarea pe faze a investiției privind implementarea soluției informatice a cardului național de asigurări sociale de sănătate. Adică nu s-au elaborat studii de prefezabilitate și fezabilitate a proiectului tehnic precum și a detaliilor de execuție.

De la emiterea cardului de sănătate sistemul prin care acestea sunt utilizate a căzut de nenumărate ori punând în dificultate atât doctorii care trebuiau să introducă în sistem datele, dar și pe bolnavi, care în unele cazuri nu au putut fi consultați. Chiar și așa, la fiecare cădere a sistemului

Conform ultimului raport al Curții Constituționale, CNAS nu a verificat, prin direcțiile de specialitate cu atribuții de control/audit, modul de utilizare a resurselor financiare alocate pentru realizarea și implementarea cardului național de asigurări sociale de sănătate.

Auditorii au verificat bazele de date la casele de asigurări de sănătate județene – CASJ, transmise de CNAS la Direcția Generală a Pașapoartelor – Centrul Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice (CNUPPE), ce conțin asigurații eligibili, selecția fiind efectuată după codul numeric personal (CNP).  PROMPT MEDIA

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.