Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: ”Populismul 2.0 și renașterea alternativelor la democrația liberală”

București: ”Populismul 2.0 și renașterea alternativelor la democrația liberală”

DISTRIBUIȚI

149038 – 15022017 – Expert Forum a lansat raportul ”Populismul 2.0 și renașterea alternativelor la democrația liberală”. Principalele concluzii ale raportului sunt legate de retorica demagogică pe care o auzim azi de la politicieni – contra multinaționalelor, Soros, vânduților străinătății -, de faptul că ”România o duce mult mai bine decât acum 25 de ani, până și în mult-deplânsa industrie”.

Alte concluzii sunt: Referendumul, un instrument de consultare directă a cetățenilor, poate fi periculos, pe măsură ce propaganda, știrile false și populismul capătă amploare și se transformă în pură loterie când participarea la vot este redusă și neinformată.

În Europa Centrală și de Est, derapajele de la modelul democrației liberale, bazate pe stat de drept, separația puterilor în stat, responsabilitate și echilibre instituționale, deschid o neașteptată oportunitate pentru regimul de la Kremlin, indiferent că acesta se află sau nu în spatele unora din aceste derapaje. Într-un studiu comparativ în sectorul energiei, vedem deja în toate țările un conflict între modelul european, competitiv, transparent, intolerant la corupție, corect; și alternativa Putinistă, bazată pe rețele clientelare, contracte pe furiș prin derogări de la lege, abuz de monopol, slăbire a securității energetice. Dacă România a fost până acum mai ferită de influența Kremlinului decât vecinii din regiune, asta se întâmplă din cauză că interesele Rusiei au fost foarte bine satisfăcute de corupții noștri pe cont propriu, fără să fie nevoie de ajutor.

În lunga listă de OUG-uri contestate, discutăm și de 30 de miliarde de lei care urmează a fi investite în 2007-2020 în infrastructură locală, prin Programul Național de Dezvoltare Locală: îngrijorarea noastră e că acești bani se vor da ca și până acum, netransparent și discreționar, fără criterii clare și pe priorități de partid. Mai mult, OUG 9/2017 a suspendat anumite reglementări din Legea Finanțelor Publice, încurajând cheltuielile iresponsabile și reducând răspunderea instituțiilor publice.  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.