Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Procurorii, contrariați

București: Procurorii, contrariați

DISTRIBUIȚI

148765 – 020212017 – Colegiul de conducere al DIICOT susţine că ordonanţa adoptată de Guvern de modificare a Codurilor penale a indus riscul unor condiţii favorizante pentru fenomenele infracţionale, procurorii exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu tehnica legislativă ”precară” utilizată în cuprinsul OUG referitoare la denunţ.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, luând act de OUG emisă în cursul nopţii de marţi, procurorul-şef Daniel Horodniceanu a dispus miercuri convocarea Colegiului de conducere şi a procurorilor-şefi de secţie pentru a analiza impactul modificărilor Codului penal şi Codului de procedură penală în dosarele înregistrate la DIICOT, atât în cele aflate în cursul urmăririi penale, cât şi în cele aflate pe rolul instanţelor de judecată.

În urma consultărilor, s-a hotărât efectuarea de îndată a unei evaluări detaliate asupra tuturor cauzelor aflate în lucru, atât cu privire la efectele modificărilor aduse instituţiei denunţului, cât şi cu privire la efectele modificărilor aduse unor infracţiuni prevăzute în Codul penal şi care vor intra în vigoare în termen de 10 zile.

De asemenea, se vor avea în vedere şi dosarele în care va interveni termenul de prescripţie ca urmare a modificărilor aduse prin OUG.

Conform DIICOT, în cadrul şedinţei Colegiului de conducere, procurorii s-au arătat ”contrariaţi” de ”evidenta neconcordanţă” a OUG cu actele care reflectă liniile directoare ale politicilor penale ale statului român din ultimii 12 ani în materia combaterii formelor de criminalitate gravă cum sunt corupţia, criminalitatea organizată, traficul de droguri, traficul de persoane, alte forme de criminalitate gravă.

De asemenea, au fost exprimate îngrijorări şi discutate aspectele legate de tehnica legislativă ”precară” utilizată în cuprinsul OUG referitoare la reglementările din Codul de procedură penală privind denunţul, necoroborate cu celelalte prevederi legale în această materie care se regăsesc atât în Codul penal, cât şi în legi speciale. ”În baza prerogativelor legale ale DIICOT, a experienţei profesionale şi a analizei rezultatelor activităţii Direcţiei, suntem în măsură să semnalăm riscul unor condiţii favorizante pentru fenomenele infracţionale aflate în competenţa DIICOT, riscuri induse prin modificările adoptate prin Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, suține DIICOT. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.