Acasă Uncategorized București: Se cere investigarea proiectului SII Analytics al SRI

București: Se cere investigarea proiectului SII Analytics al SRI

DISTRIBUIȚI

148740 – 010212017 –  Șase organizații ale societății civile – Societatea Academică din România (SAR), Active Watch, Asociația Miliția Spirituală, Asociația pentru Apărarea Drapturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTi) și Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) au adresat comisiei de control a SRI din Parlament o scrisoare prin care cer investigarea proiectului SII Analytics al SRI.

Există ”suspiciunea că SRI a intervenit la înalţi oficiali ai guvernului Cioloş pentru aprobarea acestui proiect, ba chiar şi la primul ministru, şi că ultima tranşă a acestui proiect survine pe fondul unor încălcări constituţionale mai vechi, acoperite prin decizii ale CSAT a căror constituţionalitate nu a fost verificată”, se arată în scrisoare.

Cele cinci organizații semnatare arată că tematica sesizării ”se circumscrie exact misiunii” Comisiei de control a SRI, iar faptele asupra cărora parlamentarii sunt sesizați ”crează un precedent periculos pentru democraţia noastră, contravine dreptului european şi bunei gestionări a fondurilor europene”. În sesizarea propriu-zisă se arată că există suspiciunea că SRI ar fi fost favorizat înaintea și în cadrul procedurii de licitație a proiectului din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), licitație la care, de altfel, a existat un singur ofertant.

Redăm, mai jos, integral, sesizarea trimisă Comisiei SRI din Parlament:

”În atenţia Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI

Stimate doamne, stimaţi domni.

Dorim să vă semnalăm următoarele fapte în legătură cu proiectul SII Analytics al SRI, cu precizarea că ele au făcut obiectul unei sesizări a Comisiei Europene şi a mai multor articole de presă.

Considerăm că ar trebui să investigaţi cu prioritate faptele semnalate aici, existînd suspiciunea că SRI a intervenit la înalţi oficiali ai guvernului Cioloş pentru aprobarea acestui proiect, ba chiar şi la primul ministru, şi că ultima tranşă a acestui proiect survine pe fondul unor încălcări constituţionale mai vechi, acoperite prin decizii ale CSAT a căror constituţionalitate nu a fost verificată. Considerăm că atît posibila intervenţie, cît şi proiectul în sine, crează un precedent periculos pentru democraţia noastră, contravine dreptului european şi bunei gestionări a fondurilor europene, şi că această tematică se circumscrie exact misiunii dvs”. –  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.