Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Ziua Roșiei Montane

București: Ziua Roșiei Montane

DISTRIBUIȚI

148866 – 060212017 –  La 6 februarie 2017 se împlinesc 1.886 de ani de atestare documentară a localității din Apuseni, iar Ziua Roșiei Montane este sărbatorită în București la Muzeul Național al Țăranului Român și Clubul Țăranului.

Evenimentul este menit să promoveze valorile culturale și de patrimoniu ale așezării din Țara Moților, să îi determine pe susținători să continue demersurile pentru protejarea ei și să contribuie la dezvoltarea pe termen mediu și lung prin promovarea turismului local. Intrarea este liberă la toate evenimentele.

“Gusta Roșia Montană” este o acțiune caritabilă, organizată în cadrul Zilei Roșiei Montane, menită să îi ajute pe copiii roșieni cu posibilități reduse să achiziționeze rechizite pentru semestrul al doilea al acestui an școlar. Participanții pot comanda un meniu gătit la Clubul Țăranului de un localnic ca la el acasă: vărzar și pălincă, cartofi rântăliți cu cârnați de Roșia și clătite cu gem din cămara sa. Fondurile rezultate se transformă în rechizite pentru școlarii din familiile defavorizate ale zonei.

“Roșia Montană Gold Rush”, cum a fost intitulată prima vânătoare de comori organizată în cadrul Zilei Roșiei Montane, îi va reuni la joc pe cei mari și pe cei mici și va fi o bună ocazie pentru participanți de a învăța sau de a-și reaminti informații despre localitatea din Apuseni și istoria ei.

Participanții trebuie să studieze fotografiile mai vechi sau mai noi cu case, locuri şi oameni din Roşia Montană ca să afle cât mai multe despre istoria, folclorul şi geografia locurilor şi să rezolve probele care le oferă indicii care conduc la Marele Premiu al vânătorii.

De asemenea, au fost selecţionate documentare care arată Roşia Montană de ieri, de azi şi cea care, speră organizatorii, să se regăsească mâine în Patrimoniul Mondial. Cele trei secțiuni sunt patrimoniul localității, oamenii ei și situri UNESCO similare. Proiecțiile au loc la Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Țăranului Român, între orele 18:00 și 21:00.

“Împreună dăm viață satului Corna” – Expozitia de fotografie ilustrează cele trei tabere de restaurare ce au avut ca scop valorificarea patrimoniului cultural al satului Corna din comuna Roșia Montană. Proiectele de restaurare aparțin asociației RYMA în parteneriat cu Asociația The Shining Earth și susținute de Ordinul Arhitecților din România și de campania Salvați Roșia Montană.

Vernisajul este urmat de discuții pe tema posibilităților de valorificare a patrimoniului zonei, cu participarea lui Virgil Apostol, coordonatorul șantierelor de restaurare din Roșia Montană și membru al Asociației ARA – Arhitectura Restaurare Arheologie. Vor mai lua cuvântul activiști, studenți și voluntari implicați în acest proiect.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.