Acasă Life Grecia: O nouă operațiune de salvare în Marea Egee: 19 copii și...

Grecia: O nouă operațiune de salvare în Marea Egee: 19 copii și 37 de adulți, salvați de poliţiştii de frontieră români

DISTRIBUIȚI

148827 – 030212017 – Echipajul navei maritime de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, aflat în misiune FRONTEX în Grecia, în cadrul Operaţiunii Maritime Comune ”EPN POSEIDON  SEA”, a salvat și predat în siguranță autorităților elene, 56 de cetățeni străini, care se aflau în pericol în apele Mării Egee, pe o ambarcațiune de mici dimensiuni. Printre persoanele salvate, originare din Siria, Afganistan, Camerun, Iran, Irak, Liban și Algeria, Kuweit și Tunisia, se aflau nouăsprezece minori, doi dintre ei fiind în vârstă de numai câteva luni.

Joi, 2 februarie a.c., ora 10.00, echipajul navei MAI 1102, aflat în misiune de supraveghere a frontierelor maritime externe ale Uniunii Europene, în cadrul Operațiunii Comune ”EPN POSEIDON SEA” în Grecia, coordonată de Agenția FRONTEX, a observat, intrând în apele teritoriale ale Greciei, o barcă pneumatică cu motor, supraîncărcată cu persoane.

Imediat, polițiștii de frontieră români au intervenit pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate. După evaluarea situației la fața locului (supraaglomerarea ambarcațiunii și riscul de a se scufunda, precum și posibilitatea ca persoanele să intre în șoc hipotermic), polițiștii de frontieră au transbordat pe nava Gărzii de Coastă 56 de persoane (22 bărbați, 15 femei și 19 copii), printre care doi minori, în vârstă de numai câteva luni. Polițiștii de frontieră le-au oferit persoanelor salvate, care au declarat ca provin din Siria, Afganistan, Camerun, Iran, Irak, Liban și Algeria, Kuweit și Tunisia, asistență și hrană.

Câteva ore mai târziu, acestea au fost debarcate în Portul Chios și predate autorităților elene, pentru efectuarea procedurilor specifice (asistență medicală, identificare, înregistrare, amprentare etc.).

Nava maritimă de patrulare MAI 1102 din cadrul Gărzii de Coastă, cu un echipaj de 23 de polițiști de frontieră la bord, desfăşoară, începând cu 1 ianuarie 2017, timp de 4 luni, misiuni de supraveghere a frontierelor maritime externe ale Uniunii Europene în Marea Egee.

De la începutul detașării în Grecia, polițiștii de frontieră români au salvat, individual dar și în cooperare cu Poliția Locală din Chios, Poliția Portuară și cu echipele Frontex de pe uscat, 285 de cetățeni străini care au ajuns în apele teritoriale elene, la bordul unor ambarcațiuni de mici dimensiuni. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.