Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Judecătorii condamnă lipsa de transparență a Guvernului

Judecătorii condamnă lipsa de transparență a Guvernului

DISTRIBUIȚI

148748 – 010212017 –  Uniunea Națională a Judecătorilor din România condamnă modul profund netransparent în care, pe data de 31 ianuarie 2017, Guvernul României a ales să modifice Codul penal și Codul de procedură penală fără o dezbatere reală și efectivă și prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență care nici măcar nu figura pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.

”Acest mod de acțiune este cu atât mai inadecvat cu cât Ministrul Justiției a solicitat avizul Consiliului Superior al Magistraturii, ca apoi Guvernul să adopte intempestiv ordonanța de urgență, fără să mai aștepte avizul Consiliului, încălcând în acest mod compețentele acestuia”, precizează UNJR întrun comunicat de presă.

Judecătorii menționează că dreptul Parlamentului și al Guvernului de a stabili politici penale este de necontestat, dar orice modificare a legislației penale necesită existența prealabilă a unor ”dezbateri solide și analiza reală” a tuturor posibilelor argumente în favoarea sau în defavoarea unor modificări. ”Or, dezbaterile ce au avut loc în aceste zile la Ministerul Justitiei sunt departe de a atinge acest deziderat”, susține UNJR, care mai arată că ”la baza unor dezbateri constructive stă informarea corectă a cetățenilor, motiv pentru care cerem tuturor instituțiilor implicate să facă toate eforturile necesare în acest scop”.

UNJR a subliniat în mod constant faptul că promovarea unor modificări ale legislației penale prin intermediul Ordonanțelor de Urgență nu este permisă decât în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, după cum prevede în mod imperativ art. 115 din Constituție, întrucât competența primară de legiferare revine în primul rând Parlamentului, ca organ reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legiuitoare. ”Existența unor practici din trecut nu poate legitima un atare demers atunci când acesta vine în contradicție cu norma constitutională”.

UNJR a solicitat încă de la momentul în care proiectul acestor acte normative a apărut în spațiul public ca modificarea să nu se facă prin Ordonanță de Urgență, ci în Parlament, în urma unor dezbateri în care să fie implicați toți actorii interesați, inclusiv societatea civilă și profesioniștii dreptului. Acest lucru era cu atât mai necesar cu cât interesul public este unul major, iar lipsa dezbaterii poate conduce la fracturi majore în rândul societății.

UNJR solicită Guvernului României să revină asupra dispozițiilor ce nu au intrat încă în vigoare și să le transmită în Parlament sub forma unui proiect de lege, unde să fie dezbatute în mod real și efectiv. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.