Acasă Politic Ministrul Iordache vrea să scoată castanele din foc cu mâna altuia. Pune...

Ministrul Iordache vrea să scoată castanele din foc cu mâna altuia. Pune scandalul ordonanțelor în brațe unui secretar de stat

DISTRIBUIȚI

148775 – 020212017 – Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, şi-a delegat toate atribuţiile secretarului de stat, Constantin Sima, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Ziare.com. Astfel, delegarea a intrat în vigoare ieri şi e valabilă până pe 7 februarie.

Contactată în repetate rânduri, în cursul acestei dimineţi, Cristina Lita de la Departamentul de Comunicare al Ministerului Justiției, a confirmat informaţia, mai precizează sursa citată.

Delegarea atribuțiilor pentru perioada 1 – 7 februarie are loc „pe chestiuni curente”, „pentru a nu fi blocată activitatea ministerului”. Asta nu înseamnă că ministrul Florin Iordache nu va fi la birou în această perioadă, a mai spus Cristina Lita.

Delegarea reprezintă trecerea atribuţiilor de ministru al Justiției din zona politică în zona tehnocrată, deoarece Constantin Sima este un profesionist al legii, nu o persoană politică aleasă. Transferul probabil anunţă pregatirea unei decizii la nivelul Executivului în ce priveşte soarta ordonanţei.

Renunţarea lui Florin Iordache la atribuţii înseamnă posibilitatea ca ordonanţa care dezincriminează abuzul în serviciu să fie retrasă de Sima, astfel încat ministrul să nu fie pus în situaţia neplacută de a-şi recunoaşte vina de a fi adoptat actul legislativ.

În plus, ca o consecinţă, Florin Iordache se pune la adăpost în cazul unei anchete penale asupra sa pentru abuz în serviciu, oferindu-şi posibilitatea de a susţine în faţa anchetatorilor ca acţiunile sale au fost de bună credintă. Acesta îsi oferă şansa de a se întoarce în funcţia de ministru al Justiţiei după retragerea ordonanţei (având în vedere termenul de câteva zile).

Această informaţie privitoare la delegarea atribuţiilor apare în contextul în care la DNA există un dosar în care este analizată plângerea penală depusă de Iniţiativa România împotriva ministrului Iordache pentru elaborarea ordonanţelor pe Justiţie. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.