Acasă Politic Ministrul Năstase doreşte o nouă Lege a Educaţiei Naționale

Ministrul Năstase doreşte o nouă Lege a Educaţiei Naționale

DISTRIBUIȚI
sursa foto: Prompt Media

149074 – 15022017 – Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, intenția de a trece prin Parlament, până la sfârșitul acestui an, o nouă lege a Educaţiei Naţionale. Noile reglementări vor fi stabilite, spun oficialii ministerului, prin consultări cu comisiile parlamentare de specialitate din Parlament, cu

sursa foto: Prompt Media

Consiliul Naţional al Rectorilor şi asociaţiile de părinţi.

În cadrul întâlnirii cu presa, ministrul a trecut în revistă  principalele măsuri luate de la numirea sa în fruntea MEN, cu respectarea programului de guvernare anunțat. Este vorba despre creșterea salariilor cu 15% pentru cadrele didactice, mărirea burselor studenţeşti de la 81 lei la 200 lei, transport gratuit pe CFR pentru toți studenții.

Între programele aflate în curs de derulare, au fost amintite – cornul şi laptele, dar şi o iniţiativă aflată în stadiul de proiect pilot, care presupune oferirea meselor calde în 50 de unităţi şcolare, în funcție de ale cărui rezultate facilitatea ar putea fi extinsă la nivel național.

Ca şi probleme ce vizează cele două componente (preuniversitar și universitar), ca investiții,  ministrul a afirmat ca sunt prevăzute construcţia a   2.500 unităţi şcolare, creșe și grădiniţe noi și fonduri pentru finalizarea unor investiții în derulare. Năstase a mai anunțat că în acest an va începe și  construirea a 500 de noi unități de învățământ pentru învăţământul preuniversitar.

În ceea ce privește învăţământul preuniversitar, ministerul a anunţat că programele şcolare pentru gimnaziu (V-VIII) sunt ”la zi”, în prezent lucrându-se la realizarea manualelor pentru clasa a V-a. În paralel, se are în vedere evaluarea a ”tot ceea ce s-a produs până acum în educaţie”, cu scopul asigurării până la 1 septembrie a manualelor şcolare.

În ceea ce priveşte resursele umane, ministrul Pavel Năstase a adăugat că o problemă a domeniului este nesincronizarea între calitatea manualor școlare ”foarte bune” cu competența cadrelor didactice care ”nu reuşesc să fie în pas cu noile tehnologii”, problemă care ar putea fi rezolvată prin proiecte cu finanțare din fondurile de coeziune ale UE.

Oficialul a completat că elevii trebuie să primească acele aptitudini civice, foarte importante pentru societate şi că un program educaţional inspirat după modelul japonez, ar fi benefic.

Una dintre problemele îngrijorătoare pentru autorități pare a fi stresul la care sunt expuși elevii care petrec foarte mult timp la școală, dar și rata foarte mare a abandonului școlar, lucruri care ar trebui analizate.

În ceea ce privește controversata problemă a numirii a unor directori care nu au promovat examenele pentru această funcție, ministrul Educaţiei a afirmat începând cu viitorul an școlar ”nimeni nu va mai ocupa un post de director sau director adjunct decât prin concurs”.

Secretarul de Stat pentru învățământul universitar Gigel Paraschiv a anunţat faptul că  universităţile  vor primi finanţare diferențiat.

Ministrul Pavel Năstase a mai precizat că actuala conducere a ministerului nu are în vedere reorganizarea, desfiinţarea sau restructurarea CNATDCU ori a UEFISCDI.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.