Acasă Politic Oficialii europeni îngrijorați de ceea ce se întâmplă în România

Oficialii europeni îngrijorați de ceea ce se întâmplă în România

DISTRIBUIȚI

Ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor penale adoptată de Guvern marți seara, fapt ce a scos mii de oameni în stradă, a condus și la primele reacții europene.

Rebecca Harms, europarlamentar german din partea grupului Verzilor, a scris într-o postare pe Twitter că cetățenii români au nevoie de sprijinul Uniunii Europene.

Cetățenii României protestează împotriva corupției și pentru statul drept și au nevoie de sprijinul și atenția UE”, a scris eurodeputatul pe Twitter, adresându-se președintelui Comisiei Europene și celui al Consiliului European.

Într-o declaraţie comună, Președintele șiprim-vicepreședintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și  Frans Timmermans, şi-au exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte ofensiva politicienilor împotriva luptei anticorupție din România:

„Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu să fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România.

Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupției este esențială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV).

Raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) publicat săptămâna trecută, a salutat bilanțul pozitiv realizat de către procurorii și judecătorii din România în abordarea corupției la nivel înalt. Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres, sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniul de aplicare al corupției ca infracțiune va avea impact asupra evaluărilor viitoare.

În acest context Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanțele de urgență privind Codul penal și Legea cu privire la grațieri.” – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.