Acasă Externe Agenda Europeana Rebega: Oare ceea ce e bun pentru SUA nu este bun și...

Rebega: Oare ceea ce e bun pentru SUA nu este bun și pentru România?

DISTRIBUIȚI

149313 – 27022017 –  Stephen Bannon, consilier al președintelui Donald Trump, a anunțat în aceste zile, la Conferința Acțiunii Politice Conservatoare (CPAC) de la Washington, unde am participat și eu, lansarea ”naționalismului economic” în SUA. Așadar, pentru Statele Unite, naționalismul economic este bun și devine o politică de stat. În România, economia este complet controlată de corporațiile multinaționale. Iar clasa politică de la București se laudă în fața Uniunii Europene că în Parlamentul național nu au pătruns naționaliștii.

Ce să înțelegem de aici? Că politicienii noștri, care se feresc de naționalism, știu mai bine decât SUA care este calea corectă a democrației? Aceiași politicieni ne-au indicat ani de zile modelul american ca singura cale de urmat pentru democrația românească. Acum, pentru că SUA nu mai propagă globalismul, ci naționalismul, grija fiecăruia pentru binele propriei națiuni în colaborare cu celelalte națiuni, clasa politică de la București a rămas blocată într-un discurs autist, dictat parcă de purtătorii de cuvânt ai multinaționalelor.

Într-adevăr, în SUA bate un vânt de schimbare și noul președinte Donald Trump are de gând să își îndeplinească promisiunile electorale, așa cum este și normal. Poate acest lucru îi deranjează pe politicienii anti-Trump din toată lumea: modelul unui președinte care înțelege să facă ceea ce a promis, în pofida corectitudinii politice a politicienilor mainstream și a presiunilor de tot felul.

Clasa politică de la București încă nu înțelege că lumea este în schimbare, iar națiunile ca vectori principali ai economiei mondiale revin în actualitate. Politica de la București a rămas ancorată în scheme și în formule de guvernare prefabricate la Bruxelles sau aiurea.

Nu spun că ar trebui să ne repezim cu capul înainte spre un autarhism feroce, ca pe vremea lui Ceaușescu. Nu vreau să spun nici că trebuie să copiem America în toate. Dar ideea centrală a doctrinei Trump este aceea că oamenii au nevoie să creadă că merită mai mult să muncească și să creeze pentru țara lor, decât pentru o economie globală abstractă. În România, marea majoritate a tinerilor dorește să emigreze pentru că, pur și simplu, politicienii nu oferă cetățenilor nici o motivație în acest sens.

Noul val patriotic a cucerit întâi SUA și va câștiga și Europa. În SUA, chiar la Washington, această schimbare este vizibilă. România are și ea nevoie de o nouă paradigmă în care națiunea să fie pe primul loc, iar acest lucru se va întâmpla indiferent cât de tare s-ar agăța clasa politică de la București de vechile forme și de birocrații prăfuiți de la Bruxelles! – Europarlamentar Laurențiu Rebega, vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și Libertăților.   PROMPT MEDIA

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.