Acasă Externe Scoția: Mulțumiri pentru decizia României de a ridica biroul consular de la...

Scoția: Mulțumiri pentru decizia României de a ridica biroul consular de la Edinburgh la rangul de consulat general

DISTRIBUIȚI

149285 – 27022017 –  În zilele de 23 și 24 februarie a.c., ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Dan Mihalache, a efectuat o vizită în Scoția. Cu această ocazie, a participat, în calitate de invitat special, la un seminar de business care a marcat 10 ani de la aderarea României și Bulgariei la Uniunea Europeană.

Evenimentul a fost organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în Scoția, în colaborare cu ambasadele României și Bulgariei, și a avut loc la Scottish Arts Club în Edinburgh, adresându-se atât mediului de afaceri scoțian, cât și reprezentanților mediilor academic, juridic și cultural.

La eveniment au mai participat dr. Alasdair Allan MSP, ministrul pentru Dezvoltare internațională și Europa, Graham Blythe, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în Scoția, și Tanya Koicheva, ministru plenipotențiar, la Ambasada Bulgariei.

În alocuțiunea sa, ambasadorul României a vorbit despre însemnătatea celor 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. A prezentat, totodată, oportunitățile pe care țara noastră le oferă mediului de afaceri – mediu investițional foarte stabil cu taxă unică pe venit de 16% și stabilitate monetară.

În marja evenimentului au avut loc întâlniri bilaterale cu dr. Alasdair Allan MSP, ministrul pentru Dezvoltare internațională și Europa, și cu Graham Blythe, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în Scoția. În cadrul discuțiilor, oficialul scoțian a reiterat importanța libertății de circulație a persoanelor, în contextul în care Scoția are nevoie de forța de muncă din statele Uniunii Europene, inclusiv din România. Totodată, a subliniat că Scoția va urmări să respecte voința cetățenilor săi exprimată la referendum.

Graham Blythe și-a manifestat satisfacția că România, țară cu puternice sentimente eurofile, va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene în 2019.

Ambasadorul României s-a întâlnit, totodată, cu prim-ministrul Guvernului Scoției, Nicola Sturgeon. În cadrul întâlnirii desfășurat la reședința sa, Bute House, prim-ministrul scoțian a adresat felicitări României cu prilejul marcării a 10 ani de la aderarea la UE. A subliniat importanța pe care Guvernul și Parlamentul din Scoția o acordă respectării libertăților instituite de tratatele europene, inclusiv dreptul la libera circulație și mobilitatea forței de muncă, evidențiind că Scoția va rămâne un spațiu multicultural, al incluziunii, deschis tuturor celor care doresc să trăiască și să muncească pe teritoriul său.

Totodată, a transmis mulțumiri pentru decizia României de a ridica biroul consular de la Edinburgh la rangul de consulat general – decizie pe care a apreciat-o ca fiind benefică atât rezolvării aspectelor cotidiene ale comunităților de români care lucrează sau studiază în Scoția, cât și dezvoltării unor proiecte bilaterale și aprofundării comunicării oficiale pe teme de interes comun.

Ambasadorul României a mulțumit guvernului scoțian pentru atitudinea deschisă față de comunitatea românească și a adus în discuție importanța simplificării procedurilor pentru obținerea permisului de rezidență în noul context legat de Brexit.

De asemenea, ambasadorul României a participat la Recepția Anuală a Corpului Consular, organizată la castelul Edinburgh de guvernul scoțian.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.