Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: Daciana Sârbu a susținut introducerea rapida pe piața a pesticidelor cu...

Strasbourg: Daciana Sârbu a susținut introducerea rapida pe piața a pesticidelor cu risc redus, pentru protejarea sănătății si a mediului

DISTRIBUIȚI

149082 – 16022017 –  Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a cerut Comisiei Europene si statelor membre sa faciliteze introducerea pe piața a pesticidelor cu risc redus, inclusiv a celor biologice, pentru protejarea mai buna pe termen lung a mediului si a sănătății. Accesibilitatea pesticidelor cu risc redus ar fi o măsura de sprijin inclusiv pentru producătorii bio, care în continuare se confrunta cu dificultăți în obținerea banilor europeni, a afirmat eurodeputatul Daciana Sârbu în cadrul dezbaterii pe marginea acestei rezoluții, ce a avut loc în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

“Avem nevoie de cercetări mai detaliate în privința pesticidelor cu risc redus si de proceduri mai bune de aprobare a acestora, pentru a le pune pe piața. Procedurile actuale sunt prea lente, obligând-i pe fermieri sa recurgă la pesticidele convenționale, cu toate riscurile implicite pentru sănătate si pentru mediu. Soluțiile alternative, inclusiv produsele fitosanitare de origine biologica si alte metode biologice de control, ar putea sprijini si fermierii ce produc bio”, a arătat Sârbu.

“Foarte mulți producători bio încă au dificultăți mari în a accesa fonduri europene, din cauze ce țin de proceduri în continuare complicate. Accesibilitatea pesticidelor cu risc redus ar fi o măsura indirecta de suport ce le-ar aduce avantaje si acestora, dar si consumatorilor”, a subliniat Daciana Sârbu, care este vicepreședinta a Comisiei de Mediu si Sănătate publica, activând si în Comisia de Agricultura a forului legislativ european.

În interventia sa, eurodeputata social-democrata a citat prognoze ale experților care indica o creștere a cererii de alimente în plan global, în paralel cu accentuarea concurentei pentru suprafețe arabile si cu alte amenințări la adresa acestora, precum schimbările în cantitățile de precipitații sau impactul mai pronunțat al dăunătorilor.

Folosirea produselor fitosanitare convenționale face din ce în ce mai mult obiectul dezbaterilor publice, din cauza riscurilor potențiale pe care acestea le prezinta pentru sănătatea oamenilor si a animalelor si pentru mediu, se precizează in textul rezoluției.

“Produsele fitosanitare cu risc redus de origine biologica pot fi o alternativa viabila la produsele fitosanitare convenționale”, iar “agricultorii trebuie sa dispună de un set mai mare de instrumente pentru a-si proteja culturile si pentru a decide ce măsura le va proteja culturile în cel mai bun si sustenabil mod”, precizează documentul adoptat miercuri de plenul PE, care “invita Comisia si statele membre sa accelereze evaluarea, autorizarea, înregistrarea si monitorizarea utilizării produselor fitosanitare cu risc redus de origine biologica, menținând, în același timp, evaluarea riscurilor la un nivel ridicat”.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.