Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: Noul Regulament Schengen, scris și negociat de Monica Macovei, intră în...

Strasbourg: Noul Regulament Schengen, scris și negociat de Monica Macovei, intră în dezbaterea Parlamentului European

DISTRIBUIȚI

149070 – 15022017 –  Granițele României, deși nu este membră a spațiului Schengen, vor fi păzite și protejate la același nivel cu statele Schengen.

“Obiectivul meu principal a fost protejarea vieții și siguranței cetățenilor”, a declarat Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru modificarea Regulamentului Schengen.

Noul Regulament Schengen introduce obligația pentru statele membre de a verifica în bazele de date relevante fiecare persoană care intră sau iese din Uniunea Europeană, indiferent dacă este sau nu cetățean UE.  Pentru aceste verificări vor fi folosite bazele de date Schengen (Sistemul de Informații Schengen), EURODAC (formată din amprente), Europol, baza de date a Interpol privind documentele de călătorie furate și pierdute și alte baze de date europene, naționale și internaționale.

Controalele sistematice vor fi obligatorii la toate tipurile de granițe: terestre, maritime, aeriene. Statele UE care încă nu au capacitatea de a cumpăra și pune în funcțiune echipamentele tehnice pentru scanarea rapidă a actelor de identitate și verificarea lor în bazele de date, ceea ce ar putea încetini semnificativ fluxul de călători, pot beneficia de o perioadă de tranziție de 6 luni, în care se pot efectua derogări de la regula controalelor sistematice la frontierele aeriene, și care se poate prelungi, în situații excepționale, cu 18 luni. La frontierele terestre și maritime, tot cu scopul de a fluidiza traficul și numai pe perioade scurte, verificarea fiecărei persoane poate fi înlocuită cu verificări țintite, adică numai verificarea persoanelor față de care există informații și suspiciuni.

“Comisia Europeană va aloca fonduri pentru ca statele membre ale Uniunii să își achiziționeze echipamente de verificare a documentelor de călătorie în bazele de date. România va beneficia de astfel de fonduri pentru toate aeroporturile din țară. Este important să securizăm granițele externe ale Uniunii Europene, pentru că așa putem opri circulația teroriștilor, a armelor și a substanțelor de distrugere în masă”, a declarat Macovei.

Votul asupra Regulamentului Schengen urmează să fie dat joi, 16 februarie 2017. Odată adoptat de Parlamentul European și de Consiliu, noul Regulament Schengen intră în vigoare în termen de 20 de zile de la publicarea în Gazeta Oficială a Uniunii Europene și se aplică direct, nefiind necesară transpunerea acestuia în legislația statelor membre.

Regulamentul Schengen face parte din Agenda europeană de securitate și vizează consolidarea controalelor la frontierele externe al UE, în scopul de a preveni orice amenințare la adresa securității interne și a ordinii publice a statelor membre.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.