Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: Republica Moldova a semnat Convenţia de la Istanbul

Strasbourg: Republica Moldova a semnat Convenţia de la Istanbul

DISTRIBUIȚI

148966 – 10022017 –  Republica Moldova a semnat, la Strasbourg, Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută şi drept “Convenția de la Istanbul”.

Centrul Internaţional “La Strada” salută gestul autorităţilor, dar îşi exprimă speranţa că în curând documentul va fi şi ratificat.

Odată ratificată, Convenţia de la Istanbul va obliga autorităţile Republicii Moldova să ofere adăposturi victimelor violenţei în familie. La fel, statul se obligă să creeze o linie fierbinte care va activa nonstop, să asigure asistenţa psihologică şi juridică a victimelor, dar şi alte aspecte despre necesitatea cărora societatea civilă a vorbit public în repetate rânduri.

“Simbolic, semnarea Convenției înseamnă că statul recunoaşte problema violenţei faţă de femei, a violenţei în familie şi se aliniază la standardele internaţionale în domeniu. Respectiv, pentru noi ca şi societate civilă, este importantă mai ales ratificarea, deoarece acest document, odată ratificat, va reprezenta şi un mecanism de monitorizare. Odată cu ratificarea Convenţiei, autorităţile îşi asumă angajamentul să asigure servicii pentru protecţia victimelor, a copiilor acestora şi  să creeze un mecanism de asigurare a compensaţiilor”, susţine Daniela Misail-Nichitin, directoare a programului Femei în cadrul Centrului Internaţional “La Strada”.

Potrivit autorităţilor statului, obiectivul Convenției este toleranţa zero față de violenţa în familie. În timp, tratatul își propune să schimbe şi mentalitatea cetăţenilor, astfel ca să fie creată o societate fără violenţă.

“După ratificare, monitorizarea implementării prevederilor Convenţiei se realizează periodic de către un grup de experţi independenţi. Un raport în acest sens este publicat odată la patru ani. Urmează foarte mult de lucru, pentru a asigura o mai bună protecţie a victimelor şi pentru a dezvolta servicii destinate atât lor, cât şi agresorilor. În primă etapă, sunt necesare a fi întreprinse acţiuni de prevenire primară, secundară cât şi terţiară a violenţei în familie. La fel, este absolut necesar să fie elaborat un mecanism de finanţare şi susţinere a prestatorilor de servicii”, mai consideră Daniela Misail-Nichitin.

Convenţia de la Istanbul este un document de cel mai înalt nivel în Uniunea Europeană, referitor la prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și a violenței domestice. Republica Moldova este cel de-al 44-lea stat semnatar al tratatului.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.