Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Contrabanda cu țigarete, în ușoară scădere. Regiunea de nord-est rămâne însă...

București: Contrabanda cu țigarete, în ușoară scădere. Regiunea de nord-est rămâne însă un pol al pieții negre

DISTRIBUIȚI

149100 – 16022017 –  Piața neagră a țigaretelor a ajuns în ianuarie 2017 la 16,2%, cu 1,9 p.p. mai puțin față de nivelul de 18,1% din noiembrie 2016. Nivelul se situează sub media anuală din 2016, de 16,8% și, de asemenea, este mai mic decât in ianuarie 2016, când contrabanda era 17,8%.

Potrivit lui Marian Marcu, Director Novel Research, regiunea de nord-est rămâne, și la începutul anului 2017, cu 37,6%, cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu toate că procentul e în scădere cu 9,3 p.p. față de noiembrie 2016. ”În regiunile sud-vest și vest continuă să se înregistreze, în ianuarie 2017, un nivel ridicat al comerțului ilicit (24,6%, respectiv 24,3%), în timp ce în zona de nord-vest comerțul ilegal este în scădere cu 7,7 pp față de noiembrie 2016, până la 14,7%. Din punct de vedere al provenienței, categoria „cheap whites” continuă să dețină și în 2017 cea mai mare pondere (57,6%), urmată de produsele provenite din Moldova (19,1%, în creștere cu 6,2 p.p. comparativ cu noiembrie 2016) și Ucraina (17,3%, în scădere cu 2,1 p.p.). Ponderea produselor provenite din Serbia se situează la 1,1%, nivel relativ constant față de finele anului 2016”.

Din punctul de vedere al ANAF,scăderea contrabandei cu țigări este efectul acțiunilor ANAF în coolaborare cu Vama, care începând din luna ianuarie au reînființat echipele mixte, la care se adaugă reorganizarea structurilor vamale, reoperaționalizarea echipelor canine și înființarea Biroului Monitorizare Comerț Electronic.

”Această scădere a pieții ilicite ne impulsionează în realizarea obiectivului de a atinge un nivel al contrabandei cât mai apropiat de media de 10% din UE. Reamintesc că, în iulie 2013, contrabanda era de 11,8%. Am convingerea că rezultatele pozitive vor crește, ca urmare a Operațiunii Scut 2017 demarată recent, combaterea traficului ilicit cu țigarete fiind prioritatea principală a Vămii române. Foarte curând, vom lansa și implementa „Strategia Națională a Autorității Vamale pentru prevenirea și combaterea traficului ilicit cu țigarete 2017-2020”, inițiată de către Direcția Generală a Vămilor din cadrul ANAF. Măsurile incluse în Strategie presupun, pe lângă reorganizarea structurilor vamale, resurse umane de înalt profesionalism, dotarea cu echipamente de calitate, creșterea gradului de cooperare cu celelalte autorități de aplicare a legii, mediul de afaceri, precum și cu instituțiile similare interne și internaționale. Totodată, vom intensifica cooperarea transfrontalieră cu țările riverane României, astfel încât structura vamală din cadrul ANAF să devină principalul pilon de stabilitate în cooperarea vamală în regiune, un exemplu în acest sens fiind și întâlnirea trilaterală dintre autoritățile vamale ale României, Republicii Moldova și Ucrainei, ce va avea loc în prima decadă a lunii martie a.c”, spune Dorel Fronea, vicepreședinte ANAF, coordonator al activității structurilor vamale.

„Scăderea pieței negre în ianuarie 2017 față de noiembrie 2016 este dovada că eforturile pentru combaterea  contrabandei – la granițe și în punctele de desfacere – pot da rezultate”, opinează Ileana Dumitru, director în cadrul BAT România. Aceasta consideră că pentru menținerea rezultatelor lupta cu rețelele de contrabandă trebuie continuată, cu atât mai mult cu cât din acest an o serie de produse vor dispărea de pe piața din România.

Gilda Lazăr, Director JTI România, Moldova și Bulgaria, este de părere că deși se înregistrează o scădere a contrabandei cu țigări, nord-estul rămâne un pol al pieței negre, motiv pentru care va avea loc o companie de conștientizare a pericolelor generate de contrabandă, campanie ce se va derula în parteneriat cu autoritățile de aplicare a legii. Pentru sprijinirea luptei împotriva contrabandei cu țigări, JTI intenționează să sprijine construirea și dotarea unei hale de control al autovehiculelor, pe sensul de intrare în țară, în Vama Siret, și formarea specialiștilor care vor opera scanerele și, de asemenea, achiziționarea și formarea a 12 câini antrenați pentru depistarea țigaretelor, înlocuind  primii câini ai Vămii, intrați în serviciu în 2006-2007, care urmează să se pensioneze.

Producătorii de țigarete consideră că pentru reducerea contrabandei sunt necesare mai multe schimbări legislative – reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.