Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Un grup de provocatori a produs violențe la Piața Victoriei, pentru a...

Un grup de provocatori a produs violențe la Piața Victoriei, pentru a sparge protestele antiguvernamentale

DISTRIBUIȚI

148763 – 020212017 – Cinci persoane, doi jandarmi și trei civili, au fost rănite ușor miercuri seara în incidentele din Piața Victoriei și duse la spital, după ce un grup de suporteri ai galeriilor sportive au atacat jandarmii, într-o acțiune de provocare a forțelor de ordine.

Potrivit unor participanți la proteste, grupul de persoane violente a început să acționeze după ce persoanele care protestaseră în cursul serii au început să părăsească Piața Victoriei, agresiunea nemanifestându-se în perioada de vârf a protestului.

Aproape de miezul nopții, diversioniștii violenți au reușit să determine spargerea protestului, după violențele declanșate împotriva jandarmilor și incendierea mobilierului stradal, folosind petarde și fumigene. Majoritatea celor aflați la protestul din fața Guvernului s-au opus violențelor, unii încercând săi oprească pe provocatori.

Manifestanții pașnici s-au delimitat de provocatori și au încercat să formeze un culoar pentru a permite intervenția forțelor de ordine, potrivit News.ro.

Televiziunile de știri au lansat ipoteza că provocatorii fac parte din galeria echipei Dinamo, care ar fi mers în Piața Victoriei după ce au ieșit de la o competiție sportivă. Potrivit unor informații încă neconfirmate, ar fi vorba de suportri de la Dinamo (Peluza Cătălin Hâldan), Steaua (Peluza Sud) și Rapid (Tribuna a II-a).

Diversioniștii au preluat bannerele și pancartele manifestanților civilizați, după plecarea acestora din piață, pentru a își disimula identitatea. În momentul în care au apărut forțele de intervenție, grupul de provocatori s-a dispersat și cei mai mulți dintre diversioniști s-au ascuns printre clădirile din zonă.

Jandarmeria a făcut apel la manifestanți să se delimiteze de agitatori și să permită intervenția pentru reținerea sau calmarea celor violenți. Participanții la protest au început să scandeze „Nu așa!” și „Fără violență!” Atacul provocatorilor a avut loc în partea dinspre bulevardul Iancu de Hunedoara a Palatului Victoria.

În urma diversiunii, mulți dintre protestatari au început să părăsească Piața Victoriei.

În jurul orei 22:45, Jandarmeria a postat pe pagina sa de Facebook un apel la calm: „Facem un apel la calm şi la respectarea indicațiilor forțelor de ordine!

Violenţa şi folosirea materialelor pirotehnice se situează în afara legii!

Rugăm cetățenii care manifestă paşnic să se distanțeze de grupurile de persoane care folosesc materiale pirotehnice şi aruncă cu obiecte contondente în direcția jandarmilor.

Nu îngreunați intervenția forțelor de ordine pentru restabilirea ordinii publice!”.

Jandarmii au confiscat de la diversioniști cocktailuri Molotov, cuțite și diverse materiale pirotehnice.

Cel puțin 20 de persoane dintre provocatorii care au produs violențe la Piața Victoriei au fost reținute și vor fi audiate. Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, nu a confirmat dacă diversioniștii sunt ultrași din galeriile echipelor de fotbal.

Protestele din București și din țară au luat amploare după ce Guvernul a adoptat în noaptea de marți spre miercuri o ordonanță de urgență prin car dezincriminează total sau parțial mai multe fapte penale asimilate corupției.

Potrivit estimărilor televiziunilor de știri, în București, la Piața Victoriei, numărul protestatarilor a fost de 150.000, la Cluj – 40.000 de persoane, la Timișoara – 20.000, la Iași și Sibiu câte 10. Proteste de amploare au fost și în orașele mai mici de provincie – Alexandria, Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Bistrița, Botoșani, Brașov, Bârlad, Brăila, Constanța, Craiova, Covasna, Caraș-Severin, Deva, Galați, Miercurea Ciuc, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Satu Mare, Slatina, Suceava, Târgoviște, Târgu Mureș, Târgu Jiu, Vaslui, Zalău. –  PROMPT MEDIA

 

foto:adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.