Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Un nou dosar pe numele lui Sebastian Ghiță. Procurorii DNA l-au reținut...

Un nou dosar pe numele lui Sebastian Ghiță. Procurorii DNA l-au reținut și vor să-l aresteze pe cumnatul acestuia

DISTRIBUIȚI

149314 – 28022017 –  Fostul deputat Sebastian Ghiță este urmărit într-un nou dosar deschis de procurorii DNA Ploiești, în care este acuzat de trafic de influență, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat.

În același dosar, au fost reținuți Bogdan Padiu, director general al firmei Teamnet International, și Cristian Anastasescu, administratorul Asesoft Internațional. Ambii sunt acuzați de complicitate la trafic de influență, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat.

Procurorii suspectează că pentru încheierea unor contracte din bani publici și fonduri structurale între 2007 și 2015, Ghiță a cerut și primit de la reprezentanții celor două firme sume de bani cu care a influențat responsabili din instituții publice să acorde și să deruleze contracte de IT cu cele două societăți.

Pentru crearea unei aparențe de legalitate pentru primirea banilor, Ghiță a cerut ca transferurile de bani să fie acoperite prin încheierea unor contracte între aceste firme, ca beneficiari, și alte firme, controlate de el, aparținând grupului Asesoft/Teamnet, ca furnizor. Obiectul contractelor consta în prestarea de servicii IT fictive.

Lucrările inserate în facturile emise de societățile comerciale din grupul Asesoft/Teamnet, au fost executate în realitate cu propriile resurse materiale și umane chiar de beneficiarii lucrărilor, iar documentele justificative atașate acestora au atestat operațiuni care nu s-au derulat în realitate, susțin procurorii DNA.

Ca urmare a acestui circuit comercial nereal, respectivele societăți comerciale au virat către societățile comerciale din grupul Asesoft/Teamnet, contravaloarea așa-ziselor lucrări prestate de acestea din urmă, sumele fiind reintroduse în circuitul fiscal – economic. Acești bani reprezintă contravaloarea influenței promise și exercitate de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian asupra unor factori decizionali din mediul guvernamental sau instituțiile subordonate.

Anchetatorii estimează că în perioada 2007 – 2014, prin acest circuit, Ghiță ar fi primit sume între 3 milioane euro și 10 milioane euro.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, reprezentant până în anul 2012 al societăților comerciale S.C. Teamnet Internațional S.R.L. și S.C. Asesoft International S.A. și ulterior deputat în Parlamentul României în perioada 2012 – 2016, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență (4 infracțiuni), spălare a banilor, în formă continuată (3 infracțiuni) și constituire a unui grup infracțional organizat.

În perioada 2007-2008, Sebastian Ghiță a pretins reprezentanților unei societăți comerciale și a primit de la aceștia, în mod indirect, peste patru milioane de lei prin simularea unor relații comerciale între societatea respectivă și S.C. Teamnet International S.R.L., constând în achiziționarea fictivă de servicii IT. În schimbul acestei sume de bani, Ghiță a promis că își va exercita influența asupra factorilor decizionali din Ministerul Economiei și Comerțului (Transelectrica S.A.) pentru atribuirea și derularea în bune condiții (fără impedimente la efectuarea plăților) a 7 (șapte) contracte, în valoare totală de peste 14,5 milioane de euro.

În perioada 2013-2014,  deputatul Sebastian Ghiță a pretins de la reprezentanții aceleiași societăți comerciale și a primit în mod indirect aproape șase milioane de lei, prin simularea unor relații comerciale între societatea respectivă și două societăți comerciale, între care și S.C. Asesoft Technologies S.R.L., constând în achiziționarea fictivă de servicii IT. În schimbul acestei sume de bani, Ghiță a promis că va influența atribuirea contractului privind implementarea sistemului informatic integrat Sistemul Național „Dosarul Electronic de Sănătate” (DES) al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În perioada 2007-2014, Ghiță a pretins de la reprezentanții unei alte societăți comerciale, și a primit în mod indirect, suma de 22.872.321 lei, prin simularea unor relații comerciale între societatea respectivă și alte patru societăți, între care S.C. Asesoft International S.A., S.C. Teamnet International S.A., constând în achiziționarea fictivă de servicii IT. În schimbul acestei sume de bani, Ghiță a promis că își va exercita influența asupra factorilor decizionali și funcționarilor publici din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului, C.N.A.S., Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Spitalului Județean de Urgență Ploiești, Consiliului Județean Tulcea, Consiliului Județean Brașov, în vederea atribuirii și derulării în bune condiții (fără impedimente la acordarea plăților) a contractelor finanțate din fonduri publice încheiate cu societatea respectivă.

Ghiță a promis că va interveni pe lângă membri ai guvernului și pe lângă funcționari publici cu funcții decizionale, atât în vederea atribuirii și derulării în bune condiții a contractelor finanțate din fonduri publice, cât și în vederea deblocării unor plăți pentru contracte deja existente, încheierea unor contracte și acte adiționale, dar și pentru alocarea unor fonduri bănești pentru viitoare contracte în domeniul IT.

În perioada 2013-2014, Ghiță a pretins reprezentanților a două societăți comerciale și a primit de la aceștia, în mod indirect, suma de 22.516.573 lei, prin folosirea unor proceduri de subcontractare și simularea unor relații comerciale între una dintre cele două societăți și S.C. Teamnet International S.A. În schimbul acestei sume de bani, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a promis că își va exercita influența asupra factorilor decizionali din cadrul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, în vederea atribuirii contractului în valoare de 166.782.737 lei, încheiat în anul 2014 între Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice-Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial „Mediu” și asocierea formată din 5 societăți comerciale.

În urma primirii banilor, disimulați sub forma unor operațiuni fictive derulate de S.C. Teamnet International S.A. cu alte societăți IT, o sumă de 24.620.988 lei a fost folosită de prima societate menționată pentru creșterea artificială a cifrei de afaceri, în scopul determinării reprezentanților Băncii Mondiale să achiziționeze acțiuni la această societate și să-i acorde un credit în valoare de 10 milioane euro.

În baza aceleiași rezoluții infracționale, în perioada 2007 – 2014, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, împreună cu inculpații Padiu Bogdan și Anastasescu Cristian au disimulat adevărata natură a provenienței sumelor de bani menționate anterior, prin înregistrarea, în evidențele contabile, a unor operațiuni comerciale fictive având ca obiect pretinse prestări de servicii IT, de către S.C. Teamnet International S.A., S.C. Asesoft International S.A. și alte firme aparținând aceluiași grup, cunoscând că banii provin din săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență.

Totodată, începând cu anul 2010, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, împreună cu Bogdan Padiu și Cristian Anastasescu au inițiat și constituit un grup infracțional organizat care a continuat să își desfășoare activitatea până în anul 2014. Grupul a avut o structură ierarhică, cu sarcini precise pentru membri.

Bogdan Padiu și Ciprian Anastasescu au fost reținuți luni seara de procurorii DNA Ploiești, care cer judecătorilor arestarea preventivă, iar în cazul lui Sebastian Ghiță, dispărut din decembrie 2016, procurorii cer arestarea preventivă în lipsă.   PROMPT MEDIA

 

foto:euractiv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.