Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Un sfert de veac de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi...

Un sfert de veac de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Ucraina

DISTRIBUIȚI

148773 – 020212017 – Ministerul Afacerilor Externe salută împlinirea, la 1 februarie 2017, a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Ucraina. Cu acest prilej aniversar, a avut loc un schimb de scrisori de felicitare între ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, şi ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin.

În scrisoarea sa, șeful diplomaţiei române a subliniat importanța dialogului în consolidarea relaţiilor bilaterale și a evidenţiat disponibilitatea României de a aprofunda cooperarea cu Ucraina în cadrul formatelor de cooperare existente.

În acest sens, România şi Ucraina dispun de o serie de instrumente, între care programele de cooperare transfrontalieră, legăturile solide stabilite la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale din cele două ţări, precum și asigurarea unui nivel ridicat de mobilitate în regiunea de frontieră. De asemenea, românii din Ucraina şi ucrainenii din România reprezintă importante punţi de legătură între cele două state, contribuind la dezvoltarea comunităţilor în mijlocul cărora trăiesc.

România va continua să susţină suveranitatea, independenţa, integritatea teritorială şi unitatea Ucrainei, aspiraţiile poporului ucrainean de a se alătura comunităţii europene, precum şi eforturile autorităţilor ucrainene în amplul proces de reformă, derulat cu sprijinul partenerilor internaţionali.

România şi Ucraina împărtăşesc astăzi interesul pentru stabilitate regională şi aprofundarea relaţiilor, printr-o abordare în spirit european a agendei bilaterale.

Ucraina şi-a proclamat independenţa la 24 august 1991, iar România a recunoscut noul stat la 8 ianuarie 1992. România şi Ucraina au stabilit relaţii diplomatice la 1 februarie 1992.

România a fost primul stat membru al Uniunii Europene care a ratificat Acordul de Asociere  UE – Ucraina la 3 iulie 2014. –  PROMPT MEDIA

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.