Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti 27 martie: Ziua mondială a teatrului

27 martie: Ziua mondială a teatrului

DISTRIBUIȚI

 149881 – 27032017 – Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena, şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor, la Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internaţională, artişti şi public deopotrivă, precum şi centrele naţionale din cele o sută de ţări membre ale Institutului Internaţional de Teatru, celebrează Ziua Mondială a Teatrului, ca un moment de afirmare a forţei de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie a umanităţii, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.

În fiecare an, de Ziua Mondială a Teatrului, o personalitate din lumea teatrului sau din alt domeniu al culturii este invitată să-şi exprime gândurile legate de acest eveniment, într-un Mesaj internaţional, care se difuzează în lumea întreagă, în zeci de limbi, citit spectatorilor înaintea reprezentației din seara zilei de 27 martie, publicat în ziare și reviste, difuzat la radio și la televiziune. Primul mesaj pentru Ziua mondială a teatrului a fost cel al scriitorului, dramaturgului și cineastului francez Jean Cocteau în 1962. Mesajul internațional din 2017 este semnat de actrița franceză Isabelle Hupert, cea mai nominalizată artistă pentru câștigarea Premiul Cesar. Din cele 16 nominalizări, Hupert a câștigat două trofee Cesar. A fost nominalizată la Oscar, a câștigat un trofeu Golden Globe, dar și două distincții la Cannes.

Diverse evenimente naționale și internaționale de teatru sunt organizate pentru a marca acest eveniment. Ziua mondială a teatrului este sărbătorită și prin spectacole și concerte.

Institutul Internaţional de Teatru, înfiinţat în 1948 la iniţiativa UNESCO şi a unor personalităţi de seamă din domeniul teatrului, este cea mai importantă organizaţie internaţională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului, având relaţii oficiale de consultare şi asociere cu UNESCO.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.